KRAJEM LISTOPADA

'Mladi papa' nova je HBO-ova serija

20.10.2016 u 19:38

Bionic
Reading

Već od jutarnjih sati 28. listopada korisnici usluge HBO GO moći će gledati novu seriju 'Mladi papa' s Judeom Lawom u glavnoj ulozi

Na HBO-u će krajem listopada početi nova ekskluzivna serija izvršnog producenta Paola Sorrentina 'Mladi papa' s Diane Keaton, Judeom Lawom i Silvijem Orlandom u glavnoj ulozi. Na seriji su surađivali HBO, Sky i Canal+, a počet će s emitiranjem u petak u 20 sati na HBO-u. Po dvije nove epizode emitirat će se svakog petka u istom terminu, a serija će biti dostupna i putem usluge videa na zahtjev HBO GO već od jutarnjih sati.

'Mladi papa' kontroverzna je priča o početku pontifikata Pija XIII, prvog američkog pape u povijesti, rođenog kao Lenny Belardo. Izbor ovog mladog Pape je, kako to serija prikazuje, rezultat jednostavne, ali učinkovite medijske strategije Kolegija kardinala. No izgled može varati. Pogotovo u mjestu i među ljudima koji su odabrali veliko otajstvo Božje kao vodilju za njihovo postojanje. To mjesto je Vatikan i ti ljudi su vođe Crkve.


U seriji papa Pio XIII čovjek je velike moći te se tvrdoglavo odupire vatikanskim dvorjanima ne mareći za implikacije koje to ima na njegov autoritet jer i sam je najtajanstveniji i najkontradiktorniji od svih njih. On je složen i konfliktan lik, toliko konzervativan u svojim izborima da graniči s nazadnjaštvom, ali pun suosjećanja prema slabima i siromašnima. Mudar i naivan, ironičan i pedantan, iskonski i graničan, sumnjičav i odlučan, melankoličan i nemilosrdan, Pio XIII pokušava prijeći beskrajnu rijeku ljudske samoće kako bi pronašao Boga kojeg može dati čovječanstvu. Ali i samome sebi.

Serija predstavljena na Venice Film Festivalu, u režiji renomiranog Paola Sorrentina, redatelja Oscarom nagrađenog filma 'Velika ljepota', donosi desetodijelnu priču o papi Piju XIII kojeg utjelovljuje Jude Law.

'Jasni znakovi Božjeg postojanja. Jasni znakovi Božje odsutnosti. Kako se vjera može tražiti i izgubiti. Veličina svetosti, tako velika da bude nepodnošljiva kada se borite protiv iskušenja i kad sve što možete učiniti je prepustiti se. Unutarnja borba između ogromne odgovornosti voditelja Katoličke crkve i nevolja jednostavnog čovjeka sudbinski (ili od Duha Svetoga) izabranog za Papu. Na kraju, kako se nositi i manipulirati vlašću u državi čiji su dogma i moralni imperativ odricanje od moći i nesebična ljubav prema bližnjemu. To je ono o čemu govori 'Mladi papa'', rekao je talijanski redatelj Paolo Sorrentino.