ALEKSANDAR STANKOVIĆ

'Najgore mi je kad napravim dosadnu emisiju ili me gost smjesti u džep'

23.06.2016 u 08:44

Bionic
Reading

Prošle nedjelje je završila 16. sezona emitiranja talk-showa 'Nedjeljom u dva'. Aleksandar Stanković, urednik i voditelj jedne od najgledanijih emisija Hrvatske radiotelevizije, za tportal se prisjetio situacija kad mu je bilo neugodno i priznao srami li se ijedne situacije iz emisije, je li ga uvrijedilo kada ga je Stjepan Mesić pitao u što spada - ustaše ili četnike te što će sve biti na njegovoj novoj avanturi motorom na koju kreće krajem lipnja

Iako je od početka emitiranja u jesenskoj shemi 2000. godine došlo do velikih promjena na hrvatskoj medijskoj sceni, HRT-ova emisija 'Nedjeljom u dva' je i nakon više od 650 izdanja redovito među deset najgledanijih emisija.Iako je počela ljetna stanka za emisiju, za njenog autora Aleksandra Stankovića ovo neće biti neradno ljeto. Aco će opet na motocikl pa naokolo, kako bi snimio treću sezonu putopisne serije 'Vjetar u kosi'. Ovaj put namjerava obići Istru i kvarnerske otoke s povremenim izletima u Sloveniju i Austriju gdje će posjetiti dvije najvažnije motociklističke ceste: Kranj – Vršič – Triglav u Sloveniji te Grossglockner Hochalpenstrasse u Austriji.

Što mislite koji je razlog što je 'Nedjeljom u dva' jedna od najdugovječnijih emisija na HTV-u? Što se to kroz godine mijenjalo, što je učinilo da bude takva kakva je danas?

Razlog je taj što dobro radim taj posao i što me taj posao zanima. Nema ovdje lažne skromnosti. Pogodile su se dvije stvari. Dobar termin i dobar voditelj i to je to. Forme emisije mijenjale su se od više novinara koji su ispitivali jednog glavnog gosta, preko studenata novinarstva koji su sudjelovali u toj ulozi do današnje klasične forme jedan na jedan koja je u stvari kraljevska forma i najzahvalnija za intervju.

Sjećate li se nekih neobičnih situacija koje su vam se dogodile uoči početka ili za vrijeme emisije? Je li Lupinovo fotografiranje vas golog do pojasa bilo dogovoreno prije emisije? Ili situacija s Letom 3?
Što se tiče Lupina i Leta 3, dogodilo se ono što ste vidjeli da se dogodilo i u što ste povjerovali i tu ne treba kvariti iluziju.

Tko vam je do sada bio 'najgori' sugovornik?
Ja sam najmanje zadovoljan kada napravim dosadnu emisiju ili kada me gost smjesti u mali džep, a bilo je i toga. Recimo, Aleksandar Tijanić ili Borislav Škegro.

Je li vas uvrijedilo kada vas je Stjepan Mesić pitao u što spadate, ustaše ili četnike? Jeste li bili iznenađeni takvom izjavom ili kada je u istoj emisiji rekao da pričate gluposti
Nisam se uvrijedio. Zna Mesić, a znam i ja koliko je ta banda daleko od mene. Što se tiče konstatacije da pričam gluposti, neka gledatelji sami zaključe.

Kad vam je bilo neugodno, sramite li se ijedne situacije, razgovora?
Naravno da se sramim nekih situacija. Nisam sretan što sam ugostio čovjeka koji je u uvodnom prilogu najavljen kao netko tko ima četiri doktorske disertacije, a ispostavilo se da nema ni jednu. Također nisam sretan što me Kusturica izbacio sa svog imanja pa nismo završili intervju.

Postoji li netko koga već dugo zovete u emisiju, a da odbija doći? Koga ste najduže pozivali, nagovarali?
Postoji, Rade Šerbedžija. Neće pa neće. Kaže da bi to bio preveliki stres za njega. Međutim, zvat ću ga i dalje. Najduže sam nagovarao Balaševića. Na kraju sam odustao.

Mislite li da ste se nakon silnih godina 'potrošili'?
Mogu ja misliti što hoću, ali činjenica da 'Nedjeljom u dva' u 16. sezoni emitiranja bilježi znatno veću gledanost nego u 15. sezoni dovoljno govori.

Imate li planove raditi nešto drugo osim 'Nedjeljom u dva'?
Za sada ne. Bio bih zadovoljan da, recimo, zaokružim 20 godina rada s 'Nedjeljom u dva'. Za sada mi fale još četiri sezone.

Protivnik ste abortusa, ali niste za zabranu. Što vam kažu u okolini, budući da niste na glasu kao konzervativac?
Čude se. Ne vjeruju. Prizivaju me pameti.

Gdje i s kim ćete provesti godišnji odmor? Kako za vas izgleda idealan odmor?
Na moru s obitelji i psom. Zapadnjački ideal. Idealan odmor za mene je upravo to.

Boksate li još uvijek ili imate neku novu sportsku rekreaciju?
Ne boksam, ali vježbam u svojoj garaži i trčim.

Spremate se na snimanje putopisne serije 'Vjetra u kosi'. Koja mjesta planirate obići?
Snimamo treću sezonu 'Vjetra u kosi' i to je ono o čemu razmišljam cijele godine. Gdje ići, što prikazati gledateljima, kako to napraviti. U ovoj sezoni obilazimo Istru, Sloveniju, Austriju, a dobacit ćemo i do Njemačke. Plan je prikazati gledateljima zanimljive ljude i približiti im motore i bajkerski turizam koji je kod nas relativno malo popularan, ali je zato u Alpama, koje ćemo obići, jedan od najizdašnijih prihoda tamošnjeg stanovništva. Emitiranje treće sezone serijala, četiri epizode od po pedeset minuta, očekuje se u listopadu na Prvome programu HRT-a.


Uskoro kreće sa snimanjem  treće sezone 'Vjetra u kosi'