TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Treći element' kao 'Otvoreno', ali bez svađa

30.01.2015 u 13:35

Bionic
Reading

'Treći element' inače je prije svega korisna, a zatim i simpatična emisija o znanosti koju već neko vrijeme na HTV-u vode Saša Ceci i Marko Kkošiček. Šteta je samo što se HTV očito trudi da emisija ostane neprimjetna pa joj je dodijelio nebulozni termin prikazivanja na svojem trećem programu, a usput baš i ne ulaže u razvoj te emisije, što je posebice bilo vidljivo u sinoćnjoj epizodi o nutricionizmu, čiji je razgovorni dio bio... pa, prilično suhoparan

Nije bila riječ o lošoj temi. Dapače, nutricionizam je u današnje vrijeme gotovo pa opsesija svakoga tko imalo mari o vlastitom zdravlju i kvaliteti života, a informacije koje nam se medijski serviraju iz te domene vrlo su često kontradiktorne pa je korisno čuti što o tome mogu reći stručnjaci. Problem nije bio ni u nedostatku truda i volje jer se ekipa emisije - kako je bilo vidljivo po uvodnom dijelu s nonšalantnim, iako pomalo srednjoškolskim predavanjem mlade kemičarke - potrudila da nas u temu uvede na nekonvencionalniji način.

Problem je, međutim, u tome što se na HTV-u ovoj, kao i većini drugih emisija, očito pristupa po sistemu: evo, mi vam dali da imate emisiju o znanosti, vi došli s Ruđera, pa aj sad, šta čekate? Pričajte! Zbog toga je sinoćnja emisija, s neupitno zanimljivom temom, bez sumnje stručnim sugovornicima i, kao što već odavno znamo, simpatičnim dvojcem voditelja - ispala malo kao 'Otvoreno', ali bez političkih koljaža. Grupica ljudi sjedi u studiju i razgovara, a publika ih uglavnom  ne razumije.

Ne bih htjela bespotrebno pretjerivati, ali malo ipak hoću jer mi je 'Treći element' inače izuzetno draga emisija i drago mi je što postoji, ali mislim da je ono što smo sinoć odgledali jedan od mnogobrojnih primjera onoga što nastaje zbog HTV-ova maćehinskog odnosa prema onome što bi im, kao javnoj televiziji, trebala biti dužnost prikazivati gledateljima. Nije, naime, dovoljno pod 'javni interes' trpati samo informativne emisije. Nije dovoljno ni samo 'ispunjavati kvotu', pa reći: 'Šta sad još hoćete? Imate si emisiju o znanosti pa je gledajte ako vas baš tako jako javno interesira'. Dvojica mladih znanstvenika koji vode ovu emisiju stručni su, simpatični, pokazuju dovoljno talenta za voditeljski posao i dovoljno televizičnosti da bi to mogli raditi, ali nisu TV profesionalci i netko bi s njima morao raditi na tome da emisiju učine medijski prezentabilnijom (za znanost se, očito je, sasvim dobro znaju pobrinuti i sami).

No kako to očekivati od 'mentora' s televizije na kojoj je pristup ama baš svakoj emisiji i temi sveden na: 'Pozovi dvoje-troje faca s prof.dr. ispred imena i onda nešto pričaj s njima pola sata u studiju, štajaznam šta, već ćeš ti znat'? Na takvoj televiziji sve emisije završe kao 'Otvoreno', pa u nekim svojim inkarnacijama čak i 'Treći element'. Nadam se da je bila riječ samo o jednokratnom kiksu i da će se momci za pomoć i podršku u unaprjeđivanju svoje emisije ubuduće snaći negdje drugdje. Na Prisavlju im očito mogu ponuditi samo kamere i debilan termin.