NOVA ZVIJEZDA HTV-a

Tatjana Jurić: Pravo je vrijeme za majčinstvo!

02.04.2015 u 11:50

Bionic
Reading

Televizijska i radijska voditeljica spremna je za veliki povratak na male ekrane koji je jako raduje, a ususret prvoj emisiji TV Bingo showa, s Tatjanom smo popričali o novom poslu te prijetnjama smrću koje je dobila nakon izborne noći

Na Uskrsni ponedjeljak Tatjana Jurić (33) debitirat će u HTV-ovoj emisiji TV Bingo show. Nova zvijezda državne televizije uzbuđena je kao i kad je prvi put stala pred kamere RTL-a. U razgovoru za tportal simpatična voditeljica otkriva sve o povratku na male ekrane, a prvi se put u javnosti osvrnula i na prijetnje smrću koje su joj upućene zbog statusa na Facebooku u izbornoj noći.

Nakon nekoliko godina vraćate se na male ekrane. Kako ste se osjećali kad ste dobili poziv s HTV-a da vodite TV Bingo show?

Iznenađeno! Mislim da ta riječ najbolje opisuje kako sam se osjećala. Jer, kada sam krajem 2011. odlazila s televizije, odlazila sam prije svega sa željom da na radiju dodatno ispečem svoj voditeljski zanat, završim fakultet i steknem dodatno iskustvo te tako poslodavcu pokažem da u meni ima kompletnog medijskog djelatnika, šljakera koji mu na raspolaganju stoji i za terenski rad i za novinarske zadatke, ali i za voditeljstvo. Vjerovala sam da će moj trud i rad poslodavac kad-tad prepoznati i vrednovati. Na kraju se to i dogodilo - na moje iznenađenje, na HTV-u. Prvo me iznenadilo, a zatim i razveselilo. I divno je, jednostavno, dobiti priliku - raditi. Na tome sam jako zahvalna!

Poznato je da su vas zvali i da se vratite na RTL. Što je presudilo da odaberete baš HTV?

RTL zna koliku sam odanost od prvog dana osjećala prema toj televiziji i znaju koliko je velika bila moja želja za radom i razvojem. Svih ovih godina s RTL-om sam prijateljski komunicirala, istina nešto intenzivnije u zadnje vrijeme, no s HTV-a je došla konkretna i službena ponuda. Odlučnost urednice Homsi na kraju me potaknula da prihvatim ovu avanturu!

Priželjkujete li još neke projekte na državnoj televiziji?

Polako. Stižem na HTV sa svojom strukom i dugogodišnjim iskustvom rada u medijima, ali stižem prvenstveno kao voditeljica emisije TV Bingo. Projekt tek treba postaviti na noge i on treba zaživjeti. To je posao za koji treba vremena. TV Bingo je emisija s dugom tradicijom koja već punih 13 godina ima svoje mjesto u televizijskom eteru i ponosna sam što mi je pružena prilika biti dio nje. Pa tu su emisiju do sada vodili veliki HTV-ovi profesionalci - Mario Sedmak, Karmela Vukov-Colić, Mirko Fodor, Tanja Tušek, pa i Saša Kopljar. Meni nije mala stvar znati da stižem na mjesto takvih veterana televizijskog posla. Na čast mi je, ali i obavezu!

Hoćemo li vas i dalje slušati na Narodnom radiju?

Naravno! Televizija je moj prvi medij i prirodno okruženje, ali rad na radiju velik je gušt. Radio i televizija se baš lijepo nadopunjuju i u ovom mom slučaju jedno uključuje i drugo.

Tatjana Jurić i Dean Pelić - novi voditelji TV Bingo showaTijekom izborne noći na Facebooku ste objavili status u kojem ste se osvrnuli na glasovanje dijaspore i zbog kojeg ste dobili prijetnje smrću. U kakvoj je sada fazi taj slučaj s obzirom na to da ste sve prijavili policiji?

Policija je reagirala prema službenoj dužnosti i prema prijavi Hrvatskog novinarskog društva, čiji sam dugogodišnji član. Sve je u najboljem redu. Poruke su bile neugodne, no ni u jednom trenutku stvarnu ugrozu nisam osjetila. Dobro su me čuvali!

Je li vas bilo strah tih dana?

Ma ne. Nisam se preplašila onih koji me nisu shvatili jer jednom kada je moja izjava izuzeta iz konteksta i lansirana kao senzacija, lišena sam mogućnosti da budem shvaćena na pravi način. Zabrinuli su me ipak oni koji su me jako dobro razumjeli, ali koji su mojim mišljenjem ipak odlučili manipulirati i tako još dodatno zapaliti mase, potpirujući atmosferu podjele. U modernoj demokraciji kakvu želimo živjeti, to im, snagom vlastite argumentacije, nisam dozvolila. Vjerujem da svatko od nas ima obavezu, ali i pravo govoriti jačinom vlastitog mišljena i argumentacijom; samo tako mijenjat ćemo stvari nabolje.

Što ste zapravo željeli poručiti tim statusom?

Nisam uopće imala želju javnosti po tom pitanju išta poručiti. Moj status za namjeru nije imao biti javna izjava. Kada su je mediji preuzeli i lansirali kao senzaciju, shvatila sam da im moje mišljenje nije bilo uopće bitno. Jer da jest, novinari bi me kontaktirali i objektivno izvijestili o čemu je tu riječ. Važna je bila samo senzacija, a ja tu igru nisam željela igrati. Ono što sada još jednom želim poručiti jest to da osobno nemam politike ni lijevo ni desno; moja je jedina politika - politika školovanog politologa i želje da jednoga dana živimo u istinski uređenoj državi koju stvara društvo ovdje i sada.

Jeste li očekivali da će se podignuti tolika prašina?

Pa nisam znala da sam takav opinion maker, ali zahvalna sam ako jesam. No to da će netko od društveno angažiranog teksta napraviti političku isključivost, moram reći, šokiralo me. Moj status uopće ne govori o jednoj jedinoj gospođi, već ta gospođa simbolizira potencijalno manipulativno izborno tijelo ma gdje i za ma koga. Ovo je zanimljivo u kontekstu razvoja demokracije same. Također, status je pisan na temelju neotuđivih građanskih prava i izrazito je uključiv, nikako isključiv. Ne osporava ničija prava jer to bi bilo protivno svemu onome što zastupam.

Zanimljivo je da će tema vašeg doktorata biti upravo ona o hrvatskom izbornom zakonodavstvu.

Da, nadam se! Kako mi javljaju s fakulteta, natječaj za novu generaciju doktoranata ide za koji mjesec. Nadam se ispuniti uvjete natječaja i od jeseni ponovno biti u studentskim klupama. Upisati doktorat, želja mi je već nekoliko godina, a eto, tema mi se sama po sebi nametnula kroz ovo iskustvo koje sam imala. No i ovdje moram reći: polako, želja je jedno, do realizacije je dalek put!


Tatjana Jurić

Kad je najbolje vrijeme za postati mama?

Mislim da sam taman u tim godinama, zar ne?

A otići pred oltar?

Ma tim oltarom se nikada nisam previše zamarala. Bitno mi je bilo izgraditi samu sebe, biti neovisna i zadovoljna. Istina, razvoj situacije u mom privatnom životu prije par godina dočekao me nespremnom, ali danas sam sretna da je ispalo kako je. Bila mi je to prava životna škola!

Koji vam je najveći izazov, nešto što dosad niste napravili, a voljeli biste da vam se ostvari?

Nastaviti dalje školovanje jako mi je privlačno. Mislim da je to jako bitno ako opravdano želimo nastaviti postavljati pitanja koja su važna, a ja, vidite, imam puno pitanja. Bilo bi također lijepo i postati mama, ali ne smijemo griješiti dušu. Sretna sam ovako kako jest. A život će i dalje svojim putem... Pa kako nam da.

Slovite za jednu od najljepših Hrvatica. Laskaju li vam komplimenti na račun izgleda?

Svakoj ženi komplimenti laskaju. Ali izgled sam, bez rada, talenta, ulaganja i iznad svega, nekoga tko će ti dati priliku - ne vrijedi puno. Zato, voljela bih završiti ovaj intervju baš time - hvala HTV-u na ukazanoj prilici. Da, reći će neki, pa to je samo Bingo show. Meni nije, meni je to prilika da u svome poslu sazrijevam i rastem. Dat ću zato sve od sebe da opravdam povjerenje i hvala svim kolegama na Prisavlju koji su me od prvog dana tako srdačno dočekali! Ovo nije samo poza, ovo mi je sad treći tjedan ovdje i učinili su sve da se odmah osjetim jednom od njih!