11. RUJNA

Tav Falco dolazi u Tvornicu kulture

30.08.2016 u 11:00

Bionic
Reading

Tav Falco, jedan od pionira garage rocka, dolazi u zagrebačku Tvornicu kulture u nedjelju 11. rujna

Kraj 70-tih početak je karijere za četvoricu osoba ključnih za budućnost garažnog rocka, a oni su Lux Interior, Jeffrey Conolly, Jeffrey Lee Pierce i Tav Falco. Kao najstariji među njima Tav Falco ima posebno mjesto. Način na koji je u garažni rock implementirao nekoliko ne baš srodnih žanrova, ali i jak umjetnički koncept govore da se radi o dovoljno talentiranoj osobi koja ima što za reći na potpuno autentičan način.

Odrastao u ruralnom Arkansasu i inficiran delta bluesom i rock ’n’ roll glazbom, Tav Falco je imao samo jedan izbor, a to je preseliti se u Memphis i započeti rock karijeru, a to je učinio u njegovoj tridesetoj godini. Najprije se priključio Jim Dickinsonovom bendu Mud Boy & The Neutrons, a već je na prvom nastupu skrenuo pažnju na sebe tako što je tijekom koncerta isjekao gitaru motornom pilom.

Tav Falco 1979. osniva Panther Burns, a kroz prateći sastav prodefiliralo je više legendarnih imena poput Roberta Palmera, Rona i Dona Easleyja, Jima Dickinsona, Rossa Johnsona ili Alexa Chiltona. Bend objavljuje prvi album ‘Behind The Magnolia Curtain’ 1980. godine. Radi se o nesvakidašnjem miksu raznih žanrova delta blues, rockabilly, garage punk, ali i mambo, tango, te druge plesne varijante. Karakterističan zvuk pomalo izvan tonaliteta je nešto zbog čega su se Panther Burns izdvojili iz mase drugih debitanata i stekli naklonost nezavisnih, ali i mainstream rock medija.

Nakon preseljenja u Europu koju vidi kao meku umjetnosti, Tav Falco je prinašao sreću živeći u europskim prijestolnicama, od Londona, preko Beča, Rima i Pariza, te je napravio čak tri Panther Burns postave koje su u svakom trenu spremne da se s njim pojave na nekoj pozornici.


Gotovo četiri desetljeća rada i dvanaest albuma obilježavaju karijeru Tav Falca, a svaki njegov album donosi bitne novine u pogledu stila, kao i njegov prepoznatljivi umjetnički izričaj. Album „Shadow Dancer“ iz 1995. jedan je od najvažnijih mu u karijeri i na njemu je imao suptilne izlete u vode talijanskih kancona i šlagera, ali i pregršt sjajnih obrada od kojih su se kao hitovi izdvojile ‘Funnel of love’ i ‘Sway’ ‘Panther Phobia’, studijski album iz 2000. za In The Red Records istinsko je remek djelo američke roots glazbe, a Falco se uhvatio obrada country blues pjesama opskurnih i znanih izvođača, vrativši se u garažne lo-fi vode. 2010. godine za Stag-O-Lee Records objavljuju dugo očekivani album ‘Conjurations: Séance for Deranged Lovers’, a prošle godine ‘Command Performance’


Falco se bavi slikanjem, plesom, fotografijom, snimio je nekoliko filmova i u nekoliko drugih se okušao kao glumac, a objavio je i par knjiga. Ta sklonost prema umjetnosti pomogla mu je da s vremenom postane jedna od par kultnih figura moderne američke glazbe. Utjecaj koji je Falco imao na gotovo sve garage/blues bendove SAD-a 90-tih godina samo je potvrda njegovog dara da stvori jednako dobru rockabilly ili klasičnu garage punk pjesmu, ‘traljavu’ varijantu country bluesa, kao i visoko stilizirani tango i pokoji šlager.

Ovaj se skoro sedamdestogodišnjak posljednjih nekoliko godina nalazi na stalnoj svjetskoj turneji. Premijerna prilika vidjeti ovu ikonu garage rocka je u Tvornici kulture 11. rujna.

Ulaznice
Ulaznice su u pretprodaji 50 kn, a na dan koncerta 70 kn.

Službena prodajna mjesta:
●Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1
www.entrio.hr
●Aquarius CD shop - Branimir centar, Kneza Branimira 29, Zagreb
●Aquarius CD shop, Varšavska 13, Zagreb
●Atlas Arena centar, Ulica Vice Vukova 6, Zagreb
●Atlas, Teslina 7, Zagreb
●Atlas Westin, Izidora Kršnjavoga 1, Zagreb
●Atlas Zrinjevac, Zrinjevac 17, Zagreb
●Croatia Records, Bogovićeva ulica 5, Zagreb
●Dancing Bear, Gundulićeva ul. 7, Zagreb
●Dirty Old Shop, Tratinska 18, Zagreb
●Printaonica kod Bijelog čarobnjaka, Ilica 76, Zagreb
●Record Store, Tkalčićeva 34, Zagreb
●Rockmark, Berislavićeva 13, Zagreb

Organizator koncerta je Tvornica kulture.