PROŠLO DESET ZEMALJA

Nina Kraljić izborila finale Eurosonga!

14.05.2016 u 17:44

Bionic
Reading

Osamnaest pjesama natjecalo se u prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga za 10 mjesta koja vode u finale, a među njima je bila i Nina Kraljić s pjesmom 'Lighthouse' koja se plasirala u veliku subotnju završnicu

Nastupom prošlogodišnjeg eurovizijskog pobjednika Månsa Zelmerlöwa i službeno je započeo 61. Eurosong. On je otpjevao svoj veliki pobjednički hit 'Heroes', a na pozornici velike Globe arene u Stockholmu pridružila mu se Petra Mede s kojom je vodio polufinalnu večer izbora za pjesmu Eurovizije.

Čast da prva nastupi imala je finska predstavnica Sandhja koja je otpjevala pjesmu 'Sing It Away'. Dobro raspoložena pjevačica, koja inače radi kao medicinska sestra, odjenula je tirkizni kombinezon, a na pozornici joj se pridružilo i pet pratećih vokala. Grupa Argo, predstavnik Grčke, pjeva je o utopijskoj zemlji tijekom koje je uz repanje i atraktivan ples donijela i dašak tradicijske glazbe. Moldavska predstavnica Lidia Isac izvela je pjesmu'Falling stars', a baš u trenutku kad smo pomislili da je sama na pozornici, iza nje se neočekivano pojavio astronaut.Idući je nastupio mađarski predstavnik Freddie. On je otpjevao skladbu 'Pioneer Sung', a nakon njega na pozornicu je stigla naša Nina.

Pobjednica prve sezone 'The Voicea' prilično je samouvjereno otpjevala pjesmu 'Lighthouse', a njezinu su priču o svjetioniku prepoznali i europski glasači pa je tako nakon sedam godina našoj zemlji ponovno izborila nastup u finalnoj večeri. Posljednjima je to pošlo za rukom Igoru Cukrovu i Andrei Šušnjari s pjesmom 'Lijepa Tena'. Nina je nastavila trend skidanja odjeće hrvatskih predstavnika na eurovizijskoj pozornici, a hoće li uspjeti ponoviti uspjeh Maje Blagdan i Doris Dragović te se naći među pet najboljih pjesama, saznat ćemo već u subotu, kada je na rasporedu veliki finale.


Nakon Nine pjevao je nizozemski pjevač Douwe Bob koji je svojom pjesmom 'Slow Down' želio ukazati na to da u svakom čovjeku postoji nešto dobro. Upravo zbog te svoje ideologije tijekom izvedbe punih deset sekundi nije izgovorio ni riječ.Armenka Ivete na pozornicu je donijela pravi svjetlosni show. Otpjevala je pjesmu 'LoveWave' i u oskudnoj seksi opravici opravdala status jednog od favorita. Serhat, predstavnik San Marina pjevao je 'I Didn't Know', no show mu je u potpunosti ukrao ruski predstavnik Sergej Lazarev.

Sergej je sjajno otpjevao sada već veliki hit 'You Are The Only One', a njegov spektakularan nastup u koji je uložio prilično veliku svotu novca oduševio je gledatelje u dvorani. Ruskom predstavniku kladionice predviđaju pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu.Češka predstavnica Gabriela Gunčíková na pozornici se pojavila bez pratećih vokala i u bijeloj haljini otpjevala pjesmu'I Stand'.Idući su pjevali predstavnici Cipra, a grupa Minus One pjesmom 'Alter Ego' razveselila je sve poklonike rocka. Njihov je pjevač u jednom trenutku doslovce počeo zavijati na pozornici.

U lepršavoj haljini boje pudera iduća je pjevala austrijska predstavnica ZOË. Podsjećajući na princezu iz bajke, tijekom izvedbe pjesme 'Loin d'ici' nije skidala osmijeh s lica.Estonskipredstavnik Jüri Pootsmann pjevao je pjesmu 'Play', a odlučio se na klasičan stajling - odijelo, no ne crne, već plave boje.Baš kao i naša Nina, i predstavnica Azerbajdžana Samra karijeru je započela na 'Voiceu'. Na Eurosongu je večeras otpjevala pjesmu 'Miracle'.Grupu Highway upoznali smo na prošlogodišnjem regionalnom 'X Factoru'. Pjevali su pjesmu 'The Real Thing', no baš kako su im predviđale kladionice - nisu izborili ulazak u finale.

Greta Salome, predstavnica Islanda, pojavila se u crnom kožnom outfitu s dekolteom i resama, a nakon nje pjevao je bosanski predstavnik DeenNjemu su se na pozornici pridružili Dalal, Jala i naša violončelistica Ana Rucner. Tijekom izvedbe pjesme'Ljubav je' na stage su donijeli bodljikavu žicu aludirajući tako na problem s izbjeglicama diljem Europe. Ira Losco, predstavnica Malteotpjevala je'Walk on Water', a na stageu se pojavila u dekoltiranoj haljini boje starog zlata.Deset zemalja izborilo je svoj ulazak u veliki subotnji finale. Voditelji su ih pročitali ovim redom: Azerbajdžan, Rusija, Nizozemska, Mađarska, Hrvatska, Austrija, Armenija, Češka, Cipar i Malta.

Prema prognozama kladionica, Nina Kraljić zasad kotira na rubu prve polovice od 43 zemlje koliko nastupa na Eurosongu – kladioničarski agregatori predviđaju joj 22. odnosno 21. mjesto. Ipak, pravo stanje znat će se nakon druge poluzavršnice u četvrtak, pa je lako moguće da Nina idućih dana na kladionicama zauzme i puno bolje mjesto.

Komentare korisnika Twittera na temu Eurosonga u stvarnom vremenu možete vidjeti na tweet wallu ugrađenom u ovaj tekst, a možete i sami komentirati koristeći oznaku, hashtag #Eurosong.