'NAPUŠEN PRED KATEDRALOM'

Sacher otkrio Tedeschiju kako je nastala kultna 'Moja prva ljubav'

06.02.2016 u 12:43

Bionic
Reading

Osnivač kultnog novovalnog benda Haustor, pjesnik i općenito jedan od cijenjenijih kantautora u Hrvatskoj, Srđan Sacher, dao je prvi intervju nakon 15 godina i to poduzetniku Emilu Tedeschiju, koji pod svojim DJ imenom SMS Deutsch vodi emisiju 'Drive' na Yammat FM-u

Sacher je tako u prvom dijelu intervjua za Yammat FM pretežno govorio o najpoznatijoj pjesmi Haustora i jednoj od najprepoznatljivijih pjesama domaće pop kulture u posljednjih 25 godina - 'Moja prva ljubav'.

Iako ne govori rado za medije, Sacher je Tedeschiju ispričao kako je 'Moja prva ljubav' u prvim verzijama sadržavala snažne političke poruke, ali naposljetku su u bendu ipak odlučili snimiti apolitičnu i pitku pjesmu: 'I tako pjesma sada zaista govori o tome kako je nastala moja prva ljubav. Naime, jedne večeri sam sjedio napušen pred katedralom, te mi se učinilo da se grad ispod mene pretvorio u luku.'

No s obzirom na to da je pjesma postala toliko popularna u javnosti i medijima, a nije bila tipičan predstavnik glazbe kakvu su voljeli i stvarali Sacher i Rundek, u bendu su je s vremenom počeli smatrati 'ljigom'.

'Ta pjesma je zapravo više smetala nego koristila bendu. Postala je pop hit, a mi sebe ipak nismo doživljavali takvima, iako je bilo puno zasebnih ega u tom bendu i svatko je mislio da zna što i kako treba. Na kraju smo je prestali svirati na koncertima, a ljudi su zbog te pjesme dolazili na naše koncerte, pa su krenule svađe', ispričao je Sacher.

Osnivač Haustora dodao je kako 'Moju prvu ljubav' nisu svirali ni na golemom rock spektaklu održanom 1981. na beogradskom hipodromu, na kojem su nastupala najveća imena Yu-rock scene pred 40,000 ljudi. Zanimljivo, na tom je koncertu globalna metal atrakcija Iron Maiden svirala kao predgrupa perjanicama Yu-rocka.