NAŠ SLAVNI GLUMAC

Kurbaša otvoreno o politici, HDZ-u, glumi, bračnoj monotoniji...

26.09.2016 u 06:56

Bionic
Reading

Nakon četiri godine stanke od sapunica splitski glumac sa zagrebačkom adresom Roberta Kurbaša ponovno je zaigrao u novoj telenoveli, seriji Nove TV 'Zlatni dvori', u kojoj ga je dopala jedna od glavnih uloga, one šarmantnog negativca. S Robertom smo razgovarali o njegovim ulogama, političkom angažmanu, braku i očinstvu

Posljednjih četiri godine otkako je glumio u posljednjoj sapunici, 38-godišnji glumac bio je vrlo aktivan. Posvetio se radu u kazalištu, glumio u filmovima, počeo raditi na Laudato TV-u, politički se angažirao, gostovao u videospotovima... I privatno mu je život postao ispunjen i sretan budući da se 2013. vjenčao s bivšom Miss Universe Dalmacije Kristinom Matković, s kojom je dobio sinove, danas trogodišnjeg sina Marka Iliju i 10-mjesečnog Emanuela.Simpatičnog glumca trenutačno gledamo u ulozi seoskog lole, imućnog gazde imanja Nikole Rakitića.

Ima li Nikola ikakve veze s vama? Negdje sam pročitala kako ne volite da se taj lik naziva negativcem.

Osim što fizički jako nalikujemo jedno drugom, veže nas i ljubav prema rodnoj grudi. Sve ostalo je čista suprotnost!

Snimanja su na takvoj seriji višesatna. Koliko nakon ili tijekom uloge ostane za življenje svog života? Je li moguće odmaknuti se od uloge?
Svi ti likovi su u nama iako treba znati razliku od lika kojeg tumačiš i vlastite osobnosti. Glumac mora moći odmaknuti se od uloge inače ode na kvasinu.


U seriji 'Zlatni dvori' igra Nikolu Rakitića

Koja uloga vam je kao glumcu najviše značila za napredak i usavršavanje?
Ne jedna, više njih i svaka na svoj način. Pa ipak mislim da je životna škola ona koja te najviše uči tome da sazreš i kao glumac.

Postoji li neka kojom se baš ne ponosite?
Ima i manje zahvalnih uloga u mojoj karijeri, ali ni jedne se ne sramim.

Glumci obično kažu da kazalište rade za gušt serije zbog novca. Kad bi vam bavljenje kazalištem moglo osigurati pristojan život, biste li snimali serije, koje su često upitne kvalitete?
Ne! Zašto? Vidite, najradije bih snimao vrhunske filmske ili kazališne projekte po scenarijima koje sam odaberem. Baš kao Brad Pitt. Smiješno je l' da.

Pojavili ste se u nekim glazbenim videospotovima, stalno ste nekako vezani uz glazbu. Što vam znače takve suradnje?
Radim usluge dragim ljudima.


Robert je gostovao u videospotu Emilije Kokić

Gluma vam je prva ljubav, volite poeziju, glazbu, a našli ste vremena i za vođenje TV emisije, vodili ste i dječju igraonicu. Je li svestranost pravi pokazatelj izgradnje karaktera?
Ne, iako je poželjno da je čovjek svestran. Kod mene je to podređeno određenim životnim periodima. Moj glavni poziv je gluma i to će uvijek biti tako.

Koji je to bio ključni trenutak da se politički angažirate? Što je bilo presudno da donesete odluku o bavljenju nečim sto mnogi drže prljavim poslom?
Jednog, ne tako davnog dana sam shvatio moram dati svoj glas svjetonazorskoj opciji koja mi je bliska. Puno se crnih oblaka nadvilo nad našom mladom državom i svatko od nas bi trebao barem izaći na izbore i dati svoj glas slobodi i demokraciji. Ako treba protestirati na ulicama, a ja kao javna osoba osjećam obavezu izaći u javnost i krivim drinama reći - ne.


U braku sa suprugom Kristinom je tri godine

Reklo bi se da imate zanimljiv, sređen i sretan život. Kako se s godinama mijenjao pojam o sreći, obitelji, braku?
Pa to je pitanje kao kostur kakvog romana. Još ga stavimo u kontekst rata na ovim prostorima, obiteljskih problema, odrastanja u tranzicijskom društvu, unutarnjih moralnih sukoba i imamo hit. (smijeh)

Kako u braku održavate romantiku i rješavate se monotonije?
Poslovno otputujem, dakako ne namjerno.

Je li muž glava obitelji, najbolji prijatelj ili srodna duša?
Suprug i otac je uloga koja je sinonim za odgovornost i pozitivan autoritet.

Vjerujete li da je vaša ljubav ona za cijeli život?
Naravno!

Izjavili ste da nećete stati dok vam se ne rodi kćer. Radite li na tome?
Što se tu treba raditi?

Na što ste najponosniji kada je riječ o vašoj djeci?
Na njihov osmijeh.

Plašite li se ovog vremena u kom stasaju vaši nasljednici?
Ne, trudim se vjerovati u bolju budućnost i raditi na tome, onoliko koliko mogu, da ona uistinu zaživi.