RAZNI IZVOĐAČI

Vinilno reizdanje Novog punk vala 78-80

06.05.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Vinilno reizdanje jedne od dvije ključne rock kompilacije ikad objavljene na prostorima bivše Jugoslavije (druga je Paket aranžman) očito nije slučajno terminirano 35 godina od originalnog objavljivanja. Inicijalno ostvarenje koje je objedinilo snimke izvođača rastućeg punk pokreta koji je niknuo u Ljubljani, Rijeci, Puli i Zagrebu i koji je prepoznat kao najpotentniji istočno od Londona iskazuje vrtoglavu količinu energije, autorskih zamisli te izravnih tekstova uz ekonomično sviračko umijeće

Novi punk val 78-80 inicijalno je objavio ljubljanski ŠKUC pod patronatom Igora Vidmara, uz potporu ZKP-a RTV-a Ljubljana, koji je album, uz druge dvije slovenske ključne kompilacije - Lepo je... i 48/84. - reizdao 2003. godine. Godinu dana ranije taj je komplet, ali samo na jednom CD-u, objavila Nika Records i tu je najviše stradao Novi punk val – od 15 pjesama, objavljeno ih je osam.

Španjolski diskograf Rest in punk već je objavio LP-je sa snimkama Pankrta, Parafa, Problema, Satana Panonskog i drugih pa ovo reizdanje izvrsno prianja njihovom katalogu. Kad su posrijedi hrvatski bendovi, onda je na kompilaciji najčudnije poslušati Prljavo kazalište u svome rudimentarnom obliku, sa skladbom s njihova drugog singla 'Moj je otac bio u ratu'. Parafi su zastupljeni s drukčijom verzije 'Narodne pjesme' od one koja se nalazi na prvom albumu, a Problemi s dvije pjesme iskazuju onu vitalnost pulske scene koja i danas ima originalne izvođače.

Pa, ipak, kao i u doba izdavanja, tako i danas, najveći pogodak ovog izdanja tri su snimke Termita, jednoga od najžešćih europskih punk bendova. Riječani nikad nisu dočekali izdavanje albuma u doba aktivnog im djelovanja, tako da je ova kompilacija bila jedini diskografski uradak koji je dokumentirao njihovo djelovanje. 'Vjeran pas' je i danas himna obespravljenih koju u drukčijoj verziji na koncertima izvodi Let 3, a višestruko su je obradili i drugi bendovi. Zanimljivo je kako na snimkama svira Davor Tolja, muška polovica dvojca Denis'n'Denis, s obzirom da je originalni klavijaturist Josip Krošnjak Pepi u to dobi služio vojni rok. U pjesmi 'Vremenska prognoza' kao drugi vokal pojavljuje se Vim Cola, koja će kasnije postati pjevačica Parafa, što vrijedi i za gitarista Termita, Roberta Tičića Ticu.

U kompilaciju uvodi snažan tercet pjesama Pankrta, od kojih je 'Lublana je bulana' postala underground himna tog grada, a među pankerskim rafalima izdvaja se izvrsna klešoidna reggae skladba Buldoga, 'To ni balet'. Ni ostali bendovi - Berlinski zid i 92 - ne zaostaju, tako da je posrijedi kompilacija koja je žestoki juvenilni bijes i naraciju na vrijeme izbacila u javnost. I 35 godina kasnije sve te skladbe zvuče nevjerojatno svježe (dakako, zanemarimo li skromne produkcijske uvjete i vještine snimanja).

Svemu tomu valja pridodati odličan pankerski poster s poznatim i nikad objavljenim fotografijama bendova, uz popratnu bilješku Igora Vidmara. U vinilnom obliku, ovo je izdanje jedna od najvećih dragocjenosti u arhivskoj diskografiji naroda i narodnosti negdašnje Jugoslavije.