SKIJAŠICA U MINISTARSTVU

Janica Kostelić u politici: Što kažu naše sportske zvijezde?

27.04.2016 u 06:30

Bionic
Reading

Vijest da bi naša najuspješnija hrvatska sportašica svih vremena Janica Kostelić trebala postati pomoćnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta iznenadila je mnoge, a među ostalim i njezine brojne sportske kolege. Neki od njih ispričali su nam što misle o njezinom imenovanju, je li za funkciju koju će obavljati potrebno obrazovanje ili su dovoljni impresivni sportski uspjesi te što joj savjetuju

'Jako mi je drago da je Janica prihvatila poziv da postane pomoćnica ministra te mi je također drago da je ministar prepoznao potrebu sportaša kao savjetnika. Velika je ovo stvar za sport u Hrvatskoj. Janici želim sreću te se nadam da će iskoristiti svoj potencijal u pozitivnom smislu i pomoći svim sportašima kako profesionalcima tako i rekreativcima, kao i naravno svim sportskim ustanovama u Hrvatskoj', rekla nam je Sandra Perković.

Aktualna olimpijska pobjednica, europska prvakinja i svjetska viceprvakinja u bacanju diska i sama je u prosincu zakoračila u političke vode i postala saborska zastupnica, no svoj mandat gradske zastupnice kao članica Bandićeve 356 stranke stavila je na mirovanje.


Sandra Perković je sjela i u saborske klupe

'Sretan sam što je kraljica Janica prihvatila tu važnu ulogu u hrvatskom sportu i siguran sam da će joj se svi sportaši staviti na raspolaganje. Prije svega ubrzo očekujem sastanak Kluba hrvatskih olimpijaca s Janicom kao doministricom sporta', kaže proslavljeni hrvatski vaterpolist i nositelj dviju olimpijskih medalja Dubravko Šimenc. Dodaje kako je njezina buduća pozicija odlična za postizanje dobre komunikacije s drugim sportskim institucijama.

'Tu mislim na školski sport, sport invalida, terapeutski sport i slično. Olimpijska je godina, bit će puno prilika i akcija da Janica ostvari suradnju s ostalim sportskim tijelima. Ona je kraljica, čudo, kao i cijela njezina obitelj. Janica je vrlo pametna i elokventna, cura je i prava je osoba na pravom mjestu', kaže Dubravko.

'Pozdravljam tu odluku i drago mi je da je Janica imala hrabrosti preuzeti tu veliku ulogu. Također mi je drago da u takvom ministarstvu sjede sportaši sa znanjem i mudrosti. Za sport je bitno da smo dobili nekoga s dobrom vizijom i hrabrošću za donošenje pravih odluka. Janica će u svakom slučaju imati podršku i mene i članova Hrvatskog kluba olimpijaca. To je za nas sportaše novi izazov. Svi mi smo bolji na sportskim terenima, ali dobro je da nakon sportskih karijera preuzmemo odgovornost. Janicu osobno poznajem i znam da je vrlo inteligentna, pametna i hrabra. Sigurno da nitko od nje ne očekuje da barata materijom i ima odmah sve u malom prstu. Bitno je da se okruži kvalitetnim kadrom koji će joj pomoći u donošenju pravih odluka', savjetuje legenda svjetskog stolnog tenisa Zoran Primorac

Sličnog mišljenja je i proslavljeni košarkaš Dino Rađa. 'Janica je savršen izbor, ali samo ako joj daju autonomiju rada. Tko razumije probleme sporta bolje od sportaša? Treba se okružiti pouzdanim ljudima i zaorati duboko', tvrdi Dino. 

Do su jedni Janici dali podršku, drugi nisu htjeli bilo što reći. 'Nisam zainteresiran za komentar. Hvala', rekao nam je Mirko Filipović, poznatiji kao Cro Cop, koji je i sam nekad proveo mandat u Saboru, što danas ne ocjenjuje osobito plodonosnim razdobljem u svojem životu. Politika mu je bila izazov dok nije shvatio kako stvari funkcioniraju.


Mirko Filipović i Ljubo Jurčić u izbornom stožeru SDP-a tijekom parlamentarnih izbora 2007.

'Ako na takvu poziciju dolazi sportaš kakav je Janica, to je hvalevrijedan potez. Nadajmo se da je sposobna za tu funkciju. Sad hoće li i kako nešto odraditi ili ne, pokazat će vrijeme. Ovog trenutka to zaista nitko ne može znati, ali joj možemo zaželjeti da se i na tom poslu snađe kao što je do sada postizala sjajne uspjehe na skijaškim stazama. Obrazovanje je važno u svakom poslu, ali sport je specifična materija pa smatram da je tu puno važnije životno iskustvo. Ne znamo koji opseg posla je očekuje. Ako je to birokracija, onda svakako mora biti okružena kvalitetnim administrativcima. Ono što je sigurno da će osjetiti bilo sporta i da će u tom kontekstu sigurno donositi dobre strategije', kaže nekadašnji proslavljeni košarkaš, danas izvršni dopredsjednik Cibone te član Stručnog savjeta i Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) Aleksandar Petrović