U 68. GODINI

Umro glumac Zvonimir Zoričić

30.05.2015 u 16:17

Bionic
Reading

Glumac Zvonimir Zoričić, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, preminuo je u noći s petka na subotu u 68. godini nakon teške bolesti. Prijatelje, kolege i obitelj ova tužna vijest jako je potresla

Zoričić koji je rođen 31. listopada 1948. u Zagrebu, izgubio je bitku s karcinomom.

Studirao je fiziku na PMF-u od 1967. do 1969. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirao je glumu 1973. i iste je godine postao član ansambla Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Odlukom Ministarstva kulture RH Zvonimir Zoričić 2011. godine dobio je status nacionalnog prvaka.

'Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ovim odlaskom nije izgubilo samo svojega nacionalnog prvaka već iznimna čovjeka koji je svakim izlaskom na pozornicu zbrajao talent, ljubav, znatiželju, iskustvo, zaigranost i nadasve ljudskost – sve ono što čini iznimna umjetnika i po čemu će ga pamtiti mnogi naraštaji', ističe zagrebački HNK u 'In memoriamu'.

Od televizijskih uloga publika će ga pamtiti po onima u serijama 'Bitange i princeze', 'Bibin svijet', 'Stipe u gostima', 'Provodi i sprovodi', 'Smogovci', 'Putovanje u Vučjak' te brojnim drugima.

Ostvario je i uloge u filmovima 'Pjevajte nešto ljubavno', 'Ne dao Bog većeg zla', 'Glembajevi', 'Ne zaboravi me', 'Priča iz Hrvatske', 'Luda kuća', 'Živi bili pa vidjeli' i 'Timon'.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među ostalima, Odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Nagrade Zlatni smijeh na Danima satire za tekst Tatarski biftek u izvedbi prvaka Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu 1990., priznanja Hrvatskog društva teatrologa i kritičara za najbolju ulogu Špigeljskog u 'Mjesec dana na selu' Ivana S. Turgenjeva 1994. te brojne druge.