OTVOREN TERRANEO

Thievery Corporation - plesni party na šibenskoj tvrđavi

23.06.2014 u 08:51

Terraneo 2014.

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Sinoć, 22. lipnja, u Šibeniku je koncertom američkog benda Thievery Corporation počeo Terraneo Summerbreak festival 2014. Drugačiji i privremeni format planetarno poznatog festivala se ove godine održava na novoj pozornici na Tvrđavi sv. Mihovila

Nedavno obnovljena utvrda nad Šibenikom se pokazala kao izvanredna pozornica za koncerte kakav je primjerice bio sinoć održani nastup grupe Thievery Corporation. To je njihov povratak u Šibenik i na Terraneo nakon uspješnog nastupa prije dvije godine.

Odmah možemo reći da je Šibenik dobio novu ljetnu pozornicu za organiziranje kvalitetnih koncerata i Dalmacija zapravo postaje mjesto dobre zabave, partyja i koncerata u ljetnim mjesecima, podsjetimo na festivale Garden i Ultra. Ipak, nastup Thievery Corporationa je bio nešto izvan te kategorije, bio je to fenomenalan koncert od početka do kraja. Mogli bismo sa sigurnošću ustvrditi da je to bio još bolji nastup nego onaj prije dvije godine.

Nova koncertna pozornica ima 1077 sjedećih mjesta i odmah na početku koncerta je bila otklonjena prva dilema, hoće li koncert sa sjedištima biti statičan ili plesan. Nije ni završila prva pjesma, već je basist grupe bio u prvim redovima publike koja je odmah ustala i počela plesati. U iduća dva sata i dva bisa, i onih desetak posjetitelja koji su sjedili su bili na kraju na nogama.

Set se u biti nije značajno razlikovao od onog prije dvije godine, nizali su se poznati hitovi grupe, tek možda dvije nove pjesme sa 'Saudade', zadnjeg albuma grupe. Odsvirana je i poznata subverzivna posveta za MMF. Thievery Corporation je na kraju svoje europske turneje fenomenalno uigran i moćno zvuči ritam sekcija, bez obzira radi li se o pjesmama s latinoameričkim utjecajima ili o glazbi s indijskim ili reggae ritmom. Među tako dobrim muzičarima, teško je izdvojiti nekog posebno, no ovo je svakako bila večer Roba Mayersa i on je zvučao odlično na gitari i na sitaru. On je pri kraju zaključio prvi bis u velikom stilu solom na gitari za pamćenje koji je publiku bacio u plesni delirij.

Na drugom bisu, zaključno s njihovim prepoznatljivim poznatim hitom 'Coming from the top', na sceni su se plešući pridružile i brojne cure iz publike i koncert je završio kao jedan veliki veseli plesni party. Dva ženska vokala su odlično otpjevala svoje dionice, a Thievery Corporation  su zaključili koncert s četiri MC-ja na sceni.

Rob Garza je na kraju pozdravio Šibenik i brojnu publiku iz čitave Dalmacije s kojom je razvio gotovo osoban odnos i najavio neki budući susret i koncert. Ukratko, ljetna večer za pamćenje, odličan bend, nova pozornica i besprijekorna organizacija.