Elvir Laković – Laka

'Stvorenje'

14.04.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Laka se na svom drugom albumu ponovno dokazao kao vrsni skladatelj i tekstopisac koji se poigrava riječima kao dijete igračkama. Međutim, Laka vam se sviđa ili ne sviđa. Nema sredine. 'Stvorenje' je zrelo diskografsko ostvarenje kakvog se ne bi posramila nijedna grupa globalne popularnosti

Nakon što je osvojio BiH, pa Hrvatsku, a potom i ostatak regije te dospio na Eurosong, Elvir Laković – Laka, postao je prava regionalna zvijezda. Pjesmom 'Pokušaj', osvojio je televizijske gledatelje, predstavljajući BiH na Eurosongu. I onda je uspio u relativno kratkom vremenu izbaciti svoj debi 'Zec' s kojim se predstavio znatiželjnoj publici. Tada je publika shvatila da ga ili voliš ili ne. Mrziti ga ne možeš, a voljeti ga mogu neki. Ne svi. Njegov specifičan glas daje tu karakterističnu notu njegovim pjesmama, koje baš zbog takvog njegovog pjevanja i glasa ispadaju više kao parodije hitova. Debi albumom 'Zec' Laka je odmah pokazao svoj potencijal, iako je, zbog požurivanja s izlaskom albuma usklađenog s Eurosongom, najviše patila produkcija.


Međutim, 'Stvorenje' je daleko od parodije. Deset pjesama, koje variraju od vrhunskih do manje dobrih, no deset lakih komada koje bi svatko poželio na svom albumu. Divno je čuti da Laka s lakoćom prede priču, poigravajući se stihovima i riječima kao dijete s igračkama na glazbu koja je itekako kompleksna i promišljeno skladana. Skoro svaka pjesma ima potencijal hita, ali je miljama daleko od lako glazbenih hitova. Štoviše, njegove pjesme imaju priču, imaju glavu i rep i ispričane se na nesvakidašnji način. Na način da vas nagovori na razmišljanje nakon što ćete se dobro i od srca nasmijati, lupkajući ritam i pjevušeći već nakon samo jednog slušanja njegove pjesme.

Svakako valja naglasiti da je Denyken napravio odličan posao produkcijom ovog albuma. Da kojim slučajem ove pjesme potpisuje netko od globalno proslavljenih rock bendova, ove bi pjesme zauzele prva mjesta top ljestvica širom svijeta. Čak bi i jedan Robbie Williams dao neki ud da može ponovno imati ovakve hitove s kojima bi ponovo postao broj jedan u svijetu. Ovako nam ostaje Laka i uživanje u njegovoj glazbi, njegovom šašavom smislu za humor i vrhunskim skladateljskim sposobnostima. Još kada bi domaće radiopostaje imale smisla za ritam, melodiju i lijepu pjesmu poput njega, gdje bi mu bio kraj.

Ocjena: 9/10
Izdavač: Menart