SVE O STEPHENIE MEYER

Što možda niste znali o autorici 'Sumraka'?

27.11.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Stephenie Meyer svjetsku je slavu stekla zahvaljujući vampirskom književnom serijalu 'Sumrak' koji je uspješno ekraniziran. Donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj omiljenoj američkoj autorici

1.Stephenie Meyer (djevojačko prezime joj je Morgan) rođena je u Hartfordu u Connecticutu 24. prosinca 1973, a odrasla u Phoenixu u Arizoni u velikoj obitelji. Godinama je vegetarijanka.

2. Imena svojih petero braće i sestara (Emily, Heidi, Paul, Seth i Jacob) iskoristila je i u 'Sumraku', no daleko najzapaženiji je dakako lik Jacoba.

3. Studirala je književnost na Brigham Young Universityju u Utahu, a 1994. udala se za Christiana s kojim ima tri sina (Gabe, Seth i Eli).

Stephenie s glumcima iz sage 'Sumrak'

4. Meyer kaže kako je na ideju o 'Sumraku' došla kad je u snu vidjela vampira blistave kože i nježnu djevojku. Mladi je par nazvala Edward ('Zato što je to tako romantično ime, sjetite se samo muških likova Charlotte Brontë ili Jane Austen', kaže Stephanie) i Bella (zato što je tako oduvijek htjela nazvati svoju kćer).

5. Iako do tada nije napisala gotovo ništa, kućanica Stephenie odlučila je taj živopisni san pretočiti na papir. 2. lipnja 2003. započela je pisati knjigu koja je objavljena u listopadu 2005. Dovršeni rukopis poslala je na adrese nekoliko izdavačkih kuća, a talent anonimne autorice i potencijal teksta vrlo brzo je prepoznat pa je nakon minimalnih uredničkih intervencija (originalni naslov 'Forks' izmijenjen je u 'Sumrak') knjiga ubrzo ugledala svjetlo dana. Već u studenome iste godine 'Sumrak' je došao na peto mjesto najprodavanijih knjiga za mlade u New York Timesu, stekavši ubrzo kultni status.

6. U čemu je tajna njezina uspjeha? Mnogi smatraju da je Meyer očarala mlade čitatelje univerzalnom pričom u kojoj će se prepoznati svi oni koji su se oduvijek osjećali drukčijima i nisu vjerovali da bi netko savršen upravo to mogao shvatiti kao vrlinu i zavoljeti ih. 'Svaka djevojka može biti na Bellinom mjestu. Mislim da je čitatelji vole jer je normalna djevojka, a ako se nešto takvo dogodilo njoj, može se dogoditi i čitateljima', otkrila je Stephenie što je po njezinom mišljenju razlog ogromne popularnosti serijala 'Sumrak'.


7. Knjige su toliko impresionirale njezine fanove širom svijeta da se počeo obilježavati Stephenie Meyer Day na Bellin rođendan, 13. rujna.

8. Možda ne znate, ali Stephenie se pojavljuje i u ekranizacijama svojih knjiga: gostovala je tako u 'Sumraku' iz 2008, a bila je i među uzvanicima na vjenčanju Belle i Edwarda u 'Praskozorju, 1. dio'. 'Nisam ni pomišljala da će me toliko ganuti prizor Kristen Stewart u vjenčanici. Izgledala je baš kao Bella iz moje mašte. Kristen je bila nervozna dok je držala svog filmskog tatu ispod ruke. Zbilja je to bio vrlo emotivan trenutak za mene. Shvatila sam da se bliži kraj sage. Bila sam vrlo tužna kad sam to shvatila', rekla je S. Meyer.

9. Osim sage Sumrak, Stephenie je napisala još jedan bestseler, The Host ('U sebi'), koji će također biti ekraniziran. Film u kina širom svijeta dolazi 2013, a glavnu ulogu ima Saoirse Ronan ('Ljupke kosti', 'Okajanje'). Osim nje, u filmu igraju Diane Kruger, Jake Abel, William Hurt, Frances Fisher, Max Irons i dr. Redatelj je Andrew Niccol.
10. I za kraj nešto što će sigurno razveseliti hard core sumrakomanijake: iako je posljednja adaptacija njezinih knjiga stigla u kina, Meyer je dala nasluti da bi se priča mogla nastaviti: 'Ne bih izričito kazala da je došao kraj sagi Sumrak. Imam planove za još nekoliko knjiga… ima još likova za koje mislim da bi imali što za reći u novim knjigama. Možda jednog dana napišem nešto samo za sebe. Vidjet ćemo. To neće biti sad, ali tko zna, možda za nekoliko godina.'