TOMMY JAMES – VOĐA THE DUKE ELLINGTON ORCHESTRA

'Stalno učimo i otkrivamo nešto novo o Dukeu Ellingtonu'

06.10.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Uoči nastupa The Duke Ellington Orchestra, u subotu, 6. listopada, u KD V. Lisinskog, koji već gotovo 40 godina izvodi neke od preko 1000 skladbi koje je napisao jedan od najznačajnijih američkih jazz glazbenka svih vremena Duke Ellington, popričali smo s Tommyjem Jamesom, pijanistom i dirigentom koji već punih 25 godina svira s Duke Ellington Orchestrom kojim ravna posljednjih par godina. U razgovoru za tportal.hr ispričao nam je da otkrivaju stalno nešto novo o Ellingtonu, o njegovim skladbama, o izboru repertoara, pristupu novoj generaciji…

Duke Ellington umro je prije skoro 40 godina. Što mislite, bi li danas bio ponosan na sadašnju postavu orkestra i uopće na popularnost koju njegova glazba još uvijek ima širom svijeta?

Mislim da bi bio vrlo sretan. Ne znam da je li to prava riječ, ali sigurno bi bio jako uzbuđen, sretan i osjećao bi se jako dobro. Zato što se njegova glazba još uvijek izvodi i ljudi je još uvijek žele slušati. To je najbolji kompliment koji jedan umjetnik može dobiti. Ono što si napravio na zemlji i što još uvijek živi i 40 godina poslije tvoje smrti jest fenomenalno! I 400 godina nakon Bacha i Bethovena još uvijek se izvodi njihova glazba. Njegova glazba je bezvremenska. On je bezvremen. Postoji Duke Ellington i njegov orkestar i Duke Ellington kao skladatelj i osoba. On je bio sjajan skladatelj.

Kako je prošao nastup u Ljubljani?

Odlično! Pjevač je bio jako kul - Otto Pestner. Volim nastupati s pjevačima. Volio bih da orkestar češće nastupa s pjevačima. Međutim, teško je pronaći pjevače koji znaju izvoditi taj tip pjesme. Volim ja Lady Gagu i Rihannu, ali one nisu pjevačice. Teško je pjevati.

Jeste li imali priliku poslušati našeg pjevača Massima Savića koji će nastupiti sa vama u Zagrebu?

On je sjajan pjevač i ima lijep glas. Ja mislim da pjevači ne moraju nužno imati prekrasan glas, već stil. Važno je kako nose pjesmu. Kada me pitate kako mi se sviđa neki pjevač, mislite na nečiji glas. Billie Holiday je imala najljepši glas na svijetu, ali je njezin stil bio ono što je ona bila. Volio bih tako nekoga čuti.


Duke Ellington je iza sebe ostavio preko 1000 skladbi. Po kojem kriteriju i na koji način birate što ćete izvoditi?

Vrlo ih pažljivo biramo. Postoje pjesme koje moramo izvoditi bilo gdje da nastupamo. Pjesme kao što su 'Take the A Train', 'Mood Indigo', 'In a Sentimental Mood'… Njih sviramo stalno. Na probi se dogovorimo što ćemo svirati. Stalno učimo o Dukeu Ellingtonu i stalno otkrivano nešto novo.


Ovo je vaše prvo gostovanje u Hrvatskoj?

Ne, prije šest godina smo nastupili u Zadru.

Znate li ponešto o Hrvatskoj?

Ne koliko bih trebao. Znam ponešto o vašoj povijesti. Jedan mi je momak iz hotela, koji je zvučao vrlo školovano, ispričao jako puno o vašoj povijesti.

Kako biste objasnili glazbu koju je skladao Duke Ellington i koju vi izvodite novoj generaciji koja je odrasla uz iPade, internet i agresivne plesne beatove?

Ne bih im uopće ništa objašnjavao. Moraju jednostavno čuti tu glazbu. Ja mogu pričati o toj glazbi ali to nije to. Kao što je Duke Ellington rekao: 'Glazba je zato da se svira a ne da se priča o njoj'. Možemo govoriti o njemu kao velikom američkom ili velikom jazz skladatelju itd. ali ne, treba čuti njegovu glazbu. Ponekad uputim mlade ljude na YouTube jer je Duke snimao spotove daleko prije pojave MTV-a, a mogu se pogledati danas na internetu.