U KINIMA: 'PET LEGENDI'

Religijska parabola za najmlađu publiku

04.12.2012 u 09:58

Bionic
Reading

Novi animirani film studija Dreamworks, najpoznatijeg po hitovima 'Shrek' i 'Kung-fu panda', svojim bi ozbiljnim tonom mogao ugnjaviti najmlađe gledatelje

Oni odrasli pak primjedbe bi mogli imati na prosvjetiteljske poruke filma, ali vještina animacije zasigurno će oduševiti i jedne i druge.

Priča o neukrotivom i vragolastom Janu Mrazu, dječaku posebnih, nadnaravnih sposobnosti, koji je svojim čarobnim štapom u stanju stvoriti snijeg i led, pa je iniciran kao jedan od čuvara dječjeg mira i blagostanja uz Djeda Mraza, Zubić vilu, Uskršnjeg zeca i Pijeska, na prvi se pogled može doimati kao svojevrsna bajkovita i animirana verzija 'Osvetnika', all star ekipe junaka u borbi za spas svijeta - ovoga puta za najmlađu publiku.

No iza akcijskog animiranog filma sa zapletom o pomalo divljem i neprilagođenom tinejdžeru čija taština strada jer ga nijedno dijete ne može vidjeti pa, dakle, ni ne vjeruje u njegovo postojanje, krije se neuvijena religijska parabola.

Pod utjecajem sile tame koja njihove snove pretvara u noćne more djeca, jedno po jedno, polako prestaju vjerovati u svoje donedavne junake, a Jan Mraz pokušat će preokrenuti taj trend te motivirati djecu da ponovo pronađu vjeru. 'Pet legendi' nije ništa drugo nego didaktička priča o slabljenju vjere u suvremeno doba, i to osobito među mlađim generacijama, te potrebi da se njen utjecaj i moć ponovo ojačaju.

I dok će vjernici, vjerojatno, pozdraviti nakanu filmskih autora, iako je prezentirana kroz više-manje paganske simbole, ostale bi moglo iritirati to relativno suptilno nametanje ionako dominantne ideologije koja se kroz crtić pokušava proturiti najmlađima. 'Pet legendi' je, pritom, više nego dobro napravljen 3D film, odlične animacije, s dosta akcije i nekoliko uistinu virtuoznih scena, solidnom psihologizacijom likova i nešto slabijim zapletom koji narušavaju predvidljivost i stereotipnost.

No istovremeno je on i potvrda da ako je 'religija opijum za narod', film je bez sumnje sjajan način za njeno rasparčavanje.