OD KOMEDIJA DO DOKUMENTARACA

Pogledajte pajtonovce na Pickboxu

09.04.2015 u 20:44

Bionic
Reading

Legendarna pajtonovska petorka obilježila je generaciju ljeta ljubavi s obje strane željezne zavjese, a svojim bespoštednim humorom zauvijek je osigurala mjesto u našim srcima. Pickbox vam je pripremio četiri sjajna naslova u kojima ih možete gledati, a vi se jedino trebate pobrinuti za to da ulovite Fawlty Towers dok još stignete

Čangrizavi vlasnik hotela

Najpoznatiji pajtonovac John Cleese svoga je čangrizavog, neljubaznog, egocentričnog i ciničnog vlasnika devonskog hotela Fawlty Towers bazirao na bezobraznom vlasniku hotela kojeg je sreo u stvarnosti, a neki tvrde i da je Basil Fawlty navodno kreiran prema Richardu Ingramsu, bivšem uredniku Private Eyea koji je kritički pisao o pajtonovcima, a kojem Cleese nije želio ostati dužan.

Andrew Sachs, smotani španjolski konobar Manuel koji ne zna ni riječi engleskoga, priznao je da Cleeseovo fizičko zlostavljanje nije izgledalo tako nevino kao na ekranu i da ga je jedanput udario toliko jako da je gotovo pao u nesvijest. A ne moramo ni reći da se u sceni požara u kuhinji jadan Manuel opekao toliko da mu je BBC morao isplatiti 700 funta odštete.

Loš scenarij, odličan film

Krajem osamdesetih pajtonovci John Cleese i Michael Palin susreću se u poznatoj kriminalističkoj komediji 'Riba zvana Wanda' u kojoj zgodna prevarantica Wanda (Jamie Lee Curtis) vješto koristi svoje atribute da bi se uz pomoć lakovjernog i uštogljenog odvjetnika Archieja (John Cleese) domogla skrivenih dijamanata. Iako se Michaelu Palinu u prvi mah učinilo da je scenarij filma grozan, poslije je priznao da mu je to bio najuspješniji film u životu, a za sporednu ulogu smušenog Kena Pilea osvojio je i BAFTA-u.


Slikovit život uz Himalaju

Za razliku od Cleesea, Idlea i Chapmana, koji su voljeli prelaziti granice dobrog ukusa, Michael Palin je uz Terryja Jonesa smatran dobrim pajtonovcem. A kada je početkom osamdesetih počeo snimati brojne TV putopise koji su ga dodatno proslavili, postao je poznat i kao najbolji čovjek u Britaniji.

Da Michael Palin nema samo dobar smisao za humor, nego da se zna ophoditi s ljudima različitih nacionalnosti i kulturnog zaleđa, saznajemo u BBC-jevu slikovitom dokumentarnom serijalu 'Himalaja s Michaelom Palinom', koji nas vodi u svijet nesigurnih i ratobornih država, ali gostoljubivih naroda koji žive uz najveći planinski masiv na svijetu.

Loša reputacija barbara

Čudan jezik, prljava i primitivna odjeća, velike prijeteće brčine i mačevi koji režu glave - samo je jedna od slika koju imamo pred očima kada zamislimo neciviliziranog barbarina koji hrli prema uređenom Rimskom Carstvu. Uglađeni Rimljani smatrali su barbarinom svakog onog tko nije bio Rimljanin, tako da su barbarima mogli biti prozvani i neki sasvim pristojni ljudi koji su se igrom slučaja našli s druge strane granice.

Pajtonovac Terry Jones odlučio je progovoriti o lošoj reputaciji koju barbari uživaju stoljećima, a malo drugačiju istinu od one školske, koja se stoljećima oslanja na rimsku propagandu, možete vidjeti u BBC-jevu serijalu 'Barbari Terryja Jonesa'.