U KINIMA: 'U SEBI'

Obožavatelji 'Sumraka', naprijed, ostali, stoj!

02.04.2013 u 00:04

Bionic
Reading

Još jedna ekranizacija romama Stephenie Meyer naići će na obožavatelje, no zahtjevnijim gledateljima ju je najbolje ignorirati

'U sebi' je prilično loš film, što nije veliko iznenađenje s obzirom da je adaptacija istoimenog romana autorice Stephenie Meyer. Poput cijele franšize 'Sumrak', ovaj uradak pati od istih problema, besmislene radnje pune logičkih 'rupa' i likova za koje uopće ne marimo. Ipak, valja napomenuti kako je u cjelini donekle gledljiviji, makar je to slaba utjeha. Redatelj i scenarist Andrew Niccol radio je na nekoliko solidnih filmova (npr. scenarist za 'Trumanov show'), a ovdje 'školski' odrađuje posao, barem vizualni, dok je scenarij napisao bez inspiracije, samo smanjujući književni materijal kako bi sve stalo unutar dva sata trajanja, zanemarujući potencijalnu razradu likova. Da film po Meyeričinim knjigama bude barem solidan, scenarist mora vlastitom kreativnošću dodatno 'oplemeniti' predložak, ali takav postupak vjerojatno nikada nećemo doživjeti s obzirom da je poznata spisateljica odnedavno i producentica vlastitih adaptacija.

Glavna glumica, mlada 'nada' Saoirse Ronan zapravo solidno odrađuje svoju ulogu, ako uzmemo u obzir da je lik napisan prilično loše, jer ipak ima određeni šarm. Slično se može reći za Jakea Abela, kao jednom od ljubavnih interesa, ali ne i za Maxa Ironsa, kojeg smo mogli gledati u zanemarivoj fantaziji 'Crvenkapica' gdje zapravo ima istu ulogu mišićavog generičkog ljepotana. Možda možemo komentirati kako su Ronan i Abel pozitivna odlika (kao i glumački dvojac u 'Divna stvorenja'), ali to je traženja igli u gomili sijena kada je konačni proizvod gnjavaža iskusnim gledateljima izvan ciljane skupine. Niti jedan glumac i glumica ne mogu od traljavoga teksta izmisliti pametan dijalog, što vrijedi i za Williama Hurta kojemu su vjerojatno dobro platili da svoje mogućnosti 'baci u prazno'. Solidne znanstvenofantastične ideje postoje, ali se uopće ne razrađuju i djeluju 'nataknuto' kako bi se prikrio površni ljubavni odnos među likovima.

'U sebi' se jedino može preporučiti ljubiteljima filmova kao što 'Sumrak' ili 'Divna stvorenja'. Trenuci krajnjih nelogičnosti i suludih reakcija likova možda će zadovoljiti i ljubitelje trash filmova, ali tijekom dva sata trajanja ipak prevladava dosada i frustracija. Iako je bolji od 'Sumraka', 'U sebi' je ipak nešto lošiji od 'Divnih stvorenja', no u cjelini ga je možda najbolje zanemariti.