THE PAINS OF BEING PURE AT HEART

Njujorški indie-pop genijalci dolaze u Ljubljanu

29.10.2012 u 12:23

Bionic
Reading

The Pains of Being Pure at Heart vjerojatno su najbolja mladalačka rekonstrukcija glazbe devedesetih godina prošlog stoljeća koja se pojavila u novom tisućljeću. Još nije kasno da se uvjerite u istinitost ove tvrdnje, i to u utorak, u kinu Šiška u Ljubljani

Uspjeh ovog benda topla je ljudska priča koja bi jednog dana bila lijep predložak za jedan od onih slatkih filmova uz koje pojedete kantu sladoleda. Sve je tu – upoznavanje članova na studentskim poslovima, prvi koncerti na rođendanskim zabavama, pa EP, pa album za nezavisnog izdavača, pa nenormalni hype na koji su se nalijepili svi od The New York Timesa i Pitchforka, koji dovodi do toga da im drugi album produciraju najveće njuške u njihovoj branši, i konačno – status optimalno velikog benda uz zadržavanje respekta prema svojim indie korijenima.

Sve su ovo u pet godina preživjeli gitarist i pjevač Kip Berman, bubnjar Kurt Feldman, basist Alex Naidus i klavijaturistica Peggy Wang, koji, da bi stvar bila paradoksalnija, u danas predominantnim hipsterskim vodama uspijevaju plivati svirajući melodični, katkad glasni, katkad shoegazerski, ali najčišći indie pop. Od prvog tona na debi EP-u iz 2007. do završetka furiozno odšarafljenog albuma 'Belong' iz 2011. njihove pjesme su jednostavne, koncizne, melodične i duboko utemeljene u najboljem nasljeđu glazbe devedesetih.

Stoga ne čudi kad Berman i društvo s djetinjastim entuzijazmom prepričavaju kako im je upala sjekira u med kad su doznali da album žele producirati Flood i Alan Moulder, ljudi koji su oblikovali albume Smashing Pumpkinsa, Ride, The Jesus and the Mary Chain i Depeche Mode, sve odreda velikani koji su nemjerljivo utjecali na zvuk benda. Rezultat njihove suradnje jedan je od najboljih pop albuma ovog tisućljeća, na kojemu The Pains of Being Pure at Heart zvuče biblijski napumpano i glasno poput konglomerata navedenih im uzora, ali i dalje jednostavno i prirodno.

Uslijedili su i medijski hvalospjevi, pa serija koncerata na kojima su obišli i pomalo neobična mjesta poput Turske i Kine, a godinu dana i nešto sitno nakon izlaska albuma evo ih i u našem susjedstvu. Ulaznice za koncert u prekrasnom prostoru Kina Šiška još uvijek ima na svim prodajnim mjestima u sustavu Eventima, a cijena im je 15 eura, dok će na ulazu koštati 18 eura. Koncert počinje u utorak, 30. studenog u 21 sat, a podrška su Flower.

'Belong'