TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Neobična 'Kvizna situacija' na HTV-u

18.12.2015 u 13:10

Bionic
Reading

Jučer je bio zanimljiv dan za kvizove na Hrvatskoj televiziji. Prvo je mlađahni Luka Vidović osvojio 100 tisuća kuna u 'Potjeri', a zatim je na Trećem programu počeo prvi televizijski pub-kviz, 'Kvizna situacija'. Luki ćemo ovom prilikom samo čestitati, a kako je prošlo prvo televizijsko kvizovanje uz šank, pivo i Marija Kovača - pročitajte u nastavku

Pub-kvizovi u posljednjih su desetak godina u Hrvatskoj postali pravi mali (i ne tako mali) trend. Od početaka, kada se igrao kviz u zagrebačkoj Booksi i možda još na kojoj manje poznatoj lokaciji, priča se razgranala na nekoliko većih i svu silu manjih mjesta na koja ljudi dolaze uz čašicu s ekipom zaigrati kvizove znanja te provjeriti koliko im je podataka u glavi ostalo iz škole, koliko iz vijesti i sporta, a koliko iz svojevoljnih ili slučajnih sudara s popularnom kulturom.

Mario Kovač i produkcijska kuća Trigon zato su prije nekog vremena odlučili javnoj televiziji ponuditi jedan takav kviz - emisiju u kojoj bi se emulirala atmosfera kafića u kojem se toči cuga, ali i održava natjecanje u znanju. U studio je postavljen šank, visoki barski stolci za stolovima, smišljena su pravila, okupljene su ekipe, sastavljena su pitanja i jučer smo konačno na trećem programu HRT-a dobili 'Kviznu situaciju'.

Onima koji nikada nisu sudjelovali u pub-kvizu prva je emisija zacijelo bila neobična zbog zadrške koju ekipe imaju između pitanja i odgovora, ali onima koji jesu sudjelovali u pub-kvizovima vjerojtno je bila neobična jer je ta zadrška zapravo mnogo kraća nego na klasičnom pub-kvizu te je očito (i opravdano) prilagođena televizijskom tempu. Moguće je zbog toga da će gledateljstvu biti potrebno određeno razdoblje prilagodbe na ovaj novi format, ali to ne vidim kao problem jer je tako najčešće sa svim novim kvizovima na televiziji.

Pitanja su zgodna, zabavna i dobro uravnotežena, kako po područjima, tako i po težini (od ovo-zna-svaka-šuša do đes-ovo-izvuko-kukala-ti-nana), a jedini problem zasad vidim u voditeljima - Mario Kovač i Milan Fošner sami su po sebi simpatični, ali kao da je i njima potrebno razdobolje prilagodbe na televizijsku situaciju, u kojem će, iskreno se nadam, opuštena atmosfera postati doista opuštena, a ne usiljeno glumljena verzija takvoga ozračja.

Kada bi se, dakle, na kraju sve zbrojilo i oduzelo, 'Kvizna situacija' neobičan je televizijski kviz kakav još nismo imali prilike gledati na televiziji, na kakav će se sigurno mnogo brže naviknuti nekadašnji ili aktualni posjetitelji pub-kvizova, ali ima potencijala i 'zaraziti' one kvizoljube koji s pub-kvizarenjem nemaju nikakve veze. Širu publiku vjerojatno neće privući, ali tome, očito je, i ne stremi.