ROLLING STONE PROGLASIO

Jimi Hendrix najbolji je gitarist svih vremena

24.11.2011 u 09:08

Bionic
Reading

Legendarni glazbenik Jimi Hendrix proglašen je najvećim gitaristom svih vremena u anketi časopisa Rolling Stone, u kojoj su sudjelovali vodeći ljudi glazbene industrije

Hendrix kraljuje na vrhu top ljestvice s obrazloženjem uredništva Rolling Stonea da je upravo on 'čista eksplozija njihove ideje što bi trebala biti rock glazba', prenosi Daily Mail. Ljestvicu nastavljaju Eric Clapton, Jimmy Page i Keith Richards.

Jedan od sudionika velike ankete, dobitnik Grammyja Tom Morello, svoj je odabir obrazložio riječima: 'Hendrix je manipulirao gitarom, whammy barom, studijom i pozornicom', a Hendrixovim ključnim pjesmama smatra 'Purple Haze' i 'The Star-Spangled Banner'.

Hendrix je svirao kao nitko prije i nitko poslije njega, piše Daiyl Mail. Poznato je da je kupio svoju prvu gitaru 1957. kad je imao 15 godina, oduševljavao je obožavatelje svirajući zubima i svirao na Woodstocku na vrhuncu svoje snage 1969. Kao i Eric Clapton, popularizirao je korištenje wah pedale u rocku, a u njegovom se sviranju čuju utjecaji legendi bluesa poput BB Kinga, Muddyja Watersa, Howlina Wolfa, Alberata Kinga i Elmora Jamesa. Kad je pustio brkove poput pjevača Little Richarda, izjavio je: 'Na svojoj gitari želim raditi ono što Little Richard radi sa svojim glasom.'

Umro je 1970. u 27. godini u hotelu Samarkand u Londonu, gdje je odsjeo s djevojkom Monikom Danneman. Poput Hendrixa, Amy Winehouse posljednja je u dugom popisu glazbenika, takozvanom 'klubu 27', koji uključuje Briana Jonesa, Janis Joplin, Jima Morrisona i Kurt Cobaina – rock legende koje su umrle u 27. godini.

U panelu stručnjaka koje je Rolling Stone angažirao sudjelovali su Lenny Kravitz, Eddie van Halen (koji je na osmom mjestu ljestvice), Brian May i Dan Auerbach iz grupe The Black Keys. Potpuni popis top gitarista svijeta bit će objavljen u posebnom izdanju Rolling Stonea s četiri naslovnice koje će krasiti Van Halen, Clapton, Hendrix i Page.

Rolling Stoneov popis najboljih gitarista:

1. Jimi Hendrix
2. Eric Clapton
3. Jimmy Page
4. Keith Richards
5. Jeff Beck
6. B. B. King
7. Chuck Berry
8. Eddie Van Halen
9. Duane Allman
10. Pete Townshend