OD 25. TRAVNJA

Fruit Chan dolazi na Far East Festival u Udinama

14.03.2014 u 07:17

Bionic
Reading

Odbrojavanje za 16. Far East Film Festivala u talijanskim Udinama, koji će se održati od 25. travnja do 3. Svibnja, bit će posvećen otkrivanju bliskih umjetničkih i kulturnih veza s Hong Kongom, nekadašnjom britanskom koplonijom koja je prije 16 godina vraćena Kini.

Hong Kong Calling moto je ovogodišnjeg festivala čiji će gost biti slabvni hongkonški redatelj Fruit Chan koji će predstaviti svoj novi film The Midnight After. Veliki intervju s redateljem na festivalu vodit će Marco Müller, veliki stručnjak za filmove Fruita Chana. The Midnight After je neobičan i pomalo apsurdan film, i može se opisati kao nadrealna horor - komedija , svojevrsna metafor opsjednutosti Hong Konga svojim " istekom roka " i njegovim strahom od nestajanja .

Prije 16 godina Hong Kong je sa strahom čekao ponovno pripojenje Kini i tada se vjerovalo da je 1. srpnja 1997 dan kada ističe rok trajanja Hong Kongu. Međutim, danas broj tih 'rokova' ubrzano raste i u svakodnevnom životu i u filmovima , pa je tako, čini se, kantonski nadjačan od strane mandarinskoga , službenog jezika Narodne Republike Kine. Hongkonška filmska industrija nije ista kao što je bila zbog pravila koaj kao obavezu postavlja matična zemlja. Isto tako, stanovnici Hong Konga utočište sve više traže u predgrađima, na rubovima grada ili čak u inozemstvu. To ne čudi s obzirom da su cijene nekretnina u Hong Kongu najviše na svijetu : u nekim slučajevima , stanovi se prodaju po cijeni od nevjerojatnih 100.000 eura po kvadratu!
U The Midnight After bit će prikazan u finalnoj verziji, nakon projekcije na Berlinaleu. Radnja se odvija u sablasno praznom Hong Kongu, usred noći ,u minibusu sa 16 tipičnih Honkonžana....