24. DO 31. KOLOVOZA, ZADAR

Filmovi koje ne smijete propustiti na Avvanturi

24.08.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Avvantura Festival Film Forum Zadar od 24. do 31. kolovoza prikazat će stotinjak igranih, kratkih i dokumentarnih filmova, a mi vam donosimo naslove koje nikako ne biste trebali propustiti

'Veliki meštar'

Avvantura Film Festival Forum Zadar otvorit će 24. kolovoza The Grandmaster' ('Veliki meštar') slavnog redatelja Wong Kar-Waia, koji je imao čast otvoriti i veliki Berlinale. Zadarskoj projekciji prisustvovat će japanski kompozitor Shigeru Umebayashi koji se na Zapadu proslavio skladajući upravo za kultnog hongkoškog redatelja. Film je utemeljen na životu poznatog učitelja borilačkih vještina Ip Mana, čiji učenik je, između ostalih, bio i najveći među velikima, Bruce Lee. Ip Mana tumači Tony Leung.



'Pieta', Kim Ki-duk

Hrvatsku premijeru u Zadru će imati kontroverzni južnokorejski film o pomaknutoj ljubavi 'Pieta' Kim Ki-duka, koji je u Veneciji dobio Zlatnoga lava. U centru filmske ljubavi nalaze se brutalni muškarac koji zarađuje za život kod reketara i sredovječna žena koja tvrdi da je njegova majka.



'Heli'

Iz Sarajeva u Zadar stiže nam ‘Heli’ koji se na ovogodišnjem Cannesu okitio Zlatnom palmom za režiju (Amat Escalante). Dvanaestogodišnja djevojčica Estela (Linda Gonzalez) ludo se zaljubila u mladog policijskog pitomca (Armando Espitia) koji želi pobjeći s njom kako bi se mogli vjenčati. Dok oni pokušavaju ostvariti svoj san, njezina se obitelj suočava s nasiljem koje uništava regiju.



'Like Father, Like Son'

Kad smo kod kanskih nagrada, avvanturistička publika u Zadru će imati priliku pogledati i dobitnika specijalne nagrade kanskog žirija 'Like Father, Like Son', redatelja Hirokazu Koreeda. U središtu filma je obitelj koja saznaje da je njihov šestogodišnji sin u rodilištu zamijenjen s biološkim djetetom.


273942,281494,281354,276997'Epizoda u životu berača željeza'

Od Cannesa put nas dalje vodi do Berlinalea. Film Danisa Tanovića osvojio je Srebrnog medvjeda za najbolji film, a naturščik Nazif Mujić, koji glumi samoga sebe, dobio je Srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu. Nazif uzdržava obitelj skupljajući staro željezo dok njegova supruga Senada brine o domu, dvije kćeri i djetetu koje je na putu. Jednoga dana Senada doživi spontani pobačaj te joj je hitno potrebna operacija koja košta 980 KM, a koje Nazif ne može zaraditi skupljajući željezo. Sljedećih deset dana Nazif i Senada će iskusiti okrutnost suvremenog svijeta u svoj njenoj punini.



‘Obrana i zaštita’

Film koji je osvojio hrvatske festivale Pulu i Motovun, a trenutno vodi napetu bitku za Srce Sarajeva, predstavit će se i zadarskoj publici. Redatelj i scenarist Bobo Jelčić kroz jedan dan junaka Slavka (odlični Bogdan Diklić) priča priču o Mostaru i šire te o granicama u nama koje su počesto tvrđe od granica oko nas. Pogreb Slavkovog najboljeg prijatelja Đulage otvara pred gledateljem brojne intimne ograde i pitanja s kojima se junak svakodnevno suočava.


No

Film 'No', Pabla Larraina, našao se među kandidatima za Oscara u kategoriji stranog filma. Nije ga dobio, no izazvao je mnogo polemika u 'rodnom' Čileu. Nije ni čudo, jer film tematizira Pinochetovu diktaturu


The Suicide Shop

Doajen Patrice Leconte u novom je animiranom filmu 'The Suicide Shop' duhovit i briljantan. Priča prati nimalo depresivno dijete koje odrasta u dućanu što prodaje alatke i ostala pomagala (po naški gadgete) za samoubojstvo.


Prije ponoći

Prilično davne 1995. fatalno su se susreli, zaljubili i rastali usred Pariza. I sve to prije zore, kao što kaže naslov filma. U isto vrijeme mi smo se zaljubili u njih. Uslijedio je nastavak 'Prije sumraka', a u Zadru imamo priliku pogledati treći dio 'Prije ponoći'. Riječ je o jednom od ljepših i dražih nam filmskih ljubavnih parova u posljednjih 20-ak godina, Jesseju (Ethan Hawke) i Celine (Julie Delpy), sve pod redateljskom palicom Richarda Linklatera. Danas Jesse i Celine više nisu mlađahni ljubavnici, a s godinama i zrelošću, usponima i padovima, sazrijevala je i bliskost među njima. Film se na opušten i inteligentan način bavi bitnim i manje bitnim životnim temama uz dozu iskrenosti, iskričavosti i humora.


Boken Circle Beakdown

Drama belgijskog redatelja Felixa Van Groeninga nagradila je publika berlinskoga festivala, s Tribeca festivala se vratio s nagradama za najbolji film i scenarij, a europska kina ga proglašavaju najboljim filmom. U fokusu priče su Elise i Didier, koji se zaljube na prvi pogled, prije no što uvide brojne međusobne razlike. On je, naime, romantični ateist, ona realistična vjernica. Njihova ljubav doći će na kušnju kad im se razboli kći.


Ljubav' i 'Bijela vrpca' Michaela Hanekea

U sklopu programa Austrijski film u Zadru, gledatelji će imati prilike vidjeti dva filma velikog Michaela Hanekea koji su se okitili brojnim nagradama. Oscarom nagrađena 'Ljubav' tematizira krajnju točku ljubavi u završnoj fazi života, a zadarska publika ju je imala priliku gledati na prošlogodišnjem festivalu. 'Bijela vrpca' jedan je od najnagrađivanijih europskih filmova 2009. godine, a priča filmsku priču o rađanju zla u njemačkoj provinciji prije Prvog svjetskog rata.


Filmovi Roberta Bressona

U sklopu programa 'Klasici na Jadranu' imat ćemo priliku gledati filmove velikog francuskog redatelja Roberta Bressona (1901-1999). Bresson je jedan od najvećih francuskih redatelja i nositelja filmskog modernizma. Njegovi filmovi izvršili su presudni utjecaj na francuski novi val, a Jean-Luc Godard je jednom prilikom sasvim ozbiljno napisao: 'Robert Bresson je francuski film kao što je Dostojevski ruski roman i Mozart njemačka glazba'.