OD 24. DO 31. KOLOVOZA

Austrijski film u Zadru

16.08.2013 u 13:05

Bionic
Reading

U suradnji s partnerskom zemljom Austrijom, Avvantura Festival Film Forum Zadar slavi kultnog austrijskog redatelja i scenarista Michaela Hanekea prikazujući najnoviji dokumentarni film o ovom klasiku sedme umjetnosti 'Michael H. zanimanje: redatelj', kao i njegove pobjednike iz Cannesa 'Bijelu vrpcu' i 'Ljubav'

U sklopu suradnje s Austrijom u Zadru se kao hrvatska premijera prikazuje i dobitnik Tiger Awarda iz Rotterdama 'Soldate Jeannette' mladoga austrijskog redatelja Daniela Hoesla. U okviru programa kratkog filma moći će se vidjeti Austrijski pregled kratkih (suradnja austrijskog Ministarstva vanjskih poslova i Akademije austrijskog filma) skup izabranih austrijskih kratkih filmova, koji su sastavljeni od najboljih produkcija u protekloj godini.

Hanekeovu 'Ljubav' zadarska je publika gledala na prošlogodišnjem festivalu. Priča o pariškim umirovljenicima koji skladno žive sve dok Anne ne dobije moždani udar sigurno će privući publiku i ove godine; kao i sjajna 'Bijela vrpca' iz 2009., jedan od najnagrađivanijih europskih filmova iz te godine, o rađanju zla u njemačkoj provinciji prije Prvog svjetskog rata.

Kultnoga Hanekea i njegovu, zapravo neobičnu karijeru, prvi igrani film snimio je u 47. godini, zanimljivo je vidjeti i u dokumentarnome filmu Yvesa Montmayeura koji daje neprocjenjivi uvid u Hanekeov kreativni proces. Osvrčući se na cijelu njegovu karijeru, Montmayeur intervjuira među ostalima Isabelle Huppert, Emmanuelle Riva, Jean-Luisa Tritignanta, Juliette Binoche, Beatrice Dalle. Haneke je veliki klasik koji u svojim filmovima osuđuje dvostruki građanski moral, propituje klasnu krivnju... O slavi u koju stječe u zreloj životnoj dobi reći će: 'Sada dobivam bolji komad mesa u mesnici.' Redatelju filma nije bilo lako raditi portret čovjeka koji odbija govoriti o svojoj intimi i privatnome životu pa je Hanekeovu 'intimu' tražio na setovima njegovih filmova prateći redateljev kreativni proces. U svakom slučaju, to je film koji trebaju vidjeti svi oni koji se dive Hanekeu. Imat će još više razloga.

Soldate Jeannette' režirao je mladi Daniel Hoesl, snimio ga vrlo skromnim budžetom, bez scenarija. Priča je to o Fanni kojoj je dosadio bogataški život, Anni koja želi napustiti farmu... Hoesl se u ovom art filmu zapravo više bavi formom, manje pričanjem priče. I to je ono čime ovaj film osvaja i iznenađuje. Izbor austrijskih kratkih filmova zajednički su pripremili austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova i Austrijska filmska akademija, taj izbor putuje europskim festivalima, još jednom potvrđujući Austriju kao inovativnu i kreativnu kulturnu naciju koja tu reputaciju svakako duguje i austrijskom filmu.

'Austrija je mala zemlja, no u zadnje vrijeme vrlo uspješna u filmu', rekao je direktor Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu Georg Christian Lack na press konferenciji Avvantura Festivala održanoj u Zagrebu, dodavši da se austrijska kinematografija malim sredstvima uspjela probiti i na međunarodnu filmsku scenu. Od 24. do 31. kolovoza austrijski se film vrti u Zadru!

279446,279273,274918,274875