MAJMUNI, KONJI, PSI...

10 nezaboravnih junaka filmskog životinjskog carstva

05.01.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Bengalski tigar Richard Parker iz filma 'Pijev život' samo je jedna od brojnih životinja koje pamtimo po briljantnim izvedbama na velikom platnu – podsjećamo na neke od legendarnijih primjeraka filmskih pasa, mačaka, majmuna, riba, konja...

LASSIE
Odmah na početku, da raščistimo s najočitijim izborom – Lassie je bio i ostao najpoznatiji pas filmskog svijeta unatoč moćnoj konkurenciji lajavih četveronožaca, kao što su Benji, Uggie, Hooch, Hachi... Vraćajući se kući u filmskom klasiku iz 1943., inače adaptaciji romana, Lessie je kriv za hektolitre prolivenih suza u posljednjih nekoliko desetljeća kina i Hallmarka. Osim što je živio u brojnim filmskim nastavcima i jednoj TV seriji, popularizirao je ovčare kao dražesne obiteljske čuvare, ali i cijeli žanr sladunjavih saga o čovjeku i njegovom najboljem prijatelju.


MAX
Kad smo već toliko očiti s psima, neka malo neočekivanih čimpanzi – naime, iako je Tarzanov najbolji prijatelj Cheeta svakako najpoznatija čimpanza filmskog svijeta, Max u klasiku 'Max, ljubavi moja', proslavljenog japanskog redatelja Nagise Oshime, ostaje još većim 'kulerom' među dlakavim primatima. Oshima je film 1986. snimio u Francuskoj, a u njemu Charlotte Rampling glumi ženu diplomata koja supruga vara s čimpanzom Maxom. Reklamni slogan filma bio je 'Najveća majmunska romansa još od King Konga' – na kraju krajeva, najpoznatiji majmun filmskog svijeta jest King Kong, no tu je i Clyde...


CLYDE
Ako je Cheeta najpoznatija čimpanza, a King Kong kralj svih gorila, onda je Clyde najveća faca među orangutanima filmskog svijeta. 'Every Which Way But loose' 1978. prvi je dio para komičnih filmova s Clintom Eastwoodom u ulozi kamiondžije koji putuje Amerikom, tuče se po barovima i ispred njih te proživljava raznorazne avanture u društvu Clydea, svog prijatelja orangutana. Koji mu katkad pomaže svojim šakama, a katkad prezentira talent na druge načine, poput ovog u videu.

PRAŠČIĆ BABE
Tko bi rekao da će i svinje postati superpopularne – i to onda kada nisu na tanjuru. No 'Praščić Babe', prodajući djeci i roditeljima malo ružičasto svinjče kao glavnog junaka priče o prasetu koji želi postati pas, 1995. razvaljuje kinoblagajne (plus nastavak). I ovaj je film nastao prema romanu, napisanom 1983. Ako se pitate jesu li 'glumcu' plaćali u napoju, znajte da Babe nije jedno odabrano prase spremno koračati crvenim tepihom – štoviše, pred kamerom se u ovoj ulozi (s obzirom na to da svinje rastu brže nego što se može snimiti jedan visokobudžetni holivudski film) izredalo čak 48 različitih praščića, uključujući i mehaničku lutku!


MORSKI PAS IZ 'RALJA'
Životinje nisu uvijek dražesni ljubimci – u žanru animal horora, koji je u stanju sve od mrava, pčela i crva do štakora, ovaca i pasa pretvoriti u izvor opasnosti i užasa za ljudsku vrstu, životinje mogu biti jako, jako opake. U tom se svijetu animalnih antijunaka svakako najviše ističe Spielbergova velika bijela psina, makar polovinu filma bila stvarna koliko i Kralj lavova; doduše ne nacrtana, već kao animatronička naprava svedena na gubicu i bijele zube. Ali i to je bilo dovoljno da 1975. zauvijek promijeni Hollywood, a mnoge američke kupače mjesecima nakon premijere drži podalje od gradskih plaža.

WILLY
Oslobodite Willyja! glasio je slogan koji su prigrlili svi, od društva za zaštitu životinja do nudista svjesnih da je 'willy' ujedno i engleski izrak za 'pimpek'. No koga i od koga treba oslobađati? Willy je orka iz obiteljskog blockbustera snimljenog 1993., a ovaj kit ubojica postao je prijateljem publike i u čitavom nizu nastavaka i spin off projekata. Koliko je ova saga o zatočeništvu vodenog sisavca u paklu akvarija bila popularna, govori i to da je Michael Jackson snimio glavnu glazbenu temu.


FLIPPER
Iako su mnoge generacije odrasle na TV seriji, lansiranoj 1964., delfin Flipper prvi se put javnosti predstavio 1963., u filmu Jamesa B. Clarka, koji je režirao dirljivu sagu o prijateljstvu 12-godišnjeg dječaka i ozlijeđenog delfina, zaigranih u vodama oko Floride. Delfini su iznimno inteligentni – toliko da neki znanstvenici danas traže da im se priznaju ljudska prava dok grade naprave za dešifriranje njihova jezika, iako ih u isto vrijeme nazivaju i 'najvećim silovateljima mora'. No to nećete saznati u ovom obiteljskom klasiku.


MR. BIGGLESWORTH
A koja druga? U konkurenciji čuvenih filmskih mačaka, kojih ima dosta (od nacrtanog Garfielda do ljubomorne Snowbell iz 'Stuarta malog'), Mr. Bigglesworth (pravim imenom Ted Nude-Gent) se ističe kao 'najčuvenija', ne samo zato što sjedi u krilu negativca iz svijeta filmske parodije, Dr. Evila u 'Austinu Powersu' (1997), već nema niti jedne dlake na tijelu. Iako je, kaže priča, nekada bila bijela perzijska mačka iznimno bujnog krzna (baš kao ona koju Ernst Stavro Blofeld drži u krilu kada prijeti agentu 007), no zbog eksperimenata s kriogenikom završila je kao očerupano pile.

 


BEN
James 'Grizzly' Adams
bio je pravi junak američke divljine, koji je pobjegao u planine nakon što su ga lažno optužili za ubojstvo. Njegove avanture, za razliku od Flipperovih, prvo su zaživjele u nevjerojatno popularnoj TV seriji, s Danom Haggertyjem u ulozi homo sapiensa, a tek potom i u nizu igranih filmova ('The Legend Of Grizzly Adams', 'Grizzly Mountain' i 'Escape To Grizzly Mountain'). Zašto je Adams bio grizli? Pa zato što je odgojio medvjeda Bena, koji mu pod stare dane pravi društvo u hladnim noćima planinske osame. Ali oprez – izvan filmskog platna, grizli vam neće pomoći da tjerate pljačkaše i sagradite brvnaru. Vrlo je vjerojatno da će je srušiti ne bi li se dočepao i vas i vaših neprijatelja, s namjerom da vas sve zajedno smaže za večeru.


RATNI KONJ
Spielbergov konj najpoznatiji je friški primjer – 'Put rata', adaptacija romana koji govori o putovanjima jednog konja kroz bojišta Prvog svjetskog rata, snimljena je 2011. uz solidne komercijalne i kritičke rezultate. Ali kroz filmsku povijest gledali smo još zanimljivih konja u glavnim i sporednim ulogama – primjerice, Crni pastuh u istoimenom filmu iz 1979. (a koji nije pornić), priča je o arapskom konju koji postaje šampion utrka u Americi, a lani se pojavila i vijest da Hollywood snima moderni, filmski CGI remake sit-coma 'Mr. Ed', u kojem je glavnu ulogu imao konj koji govori. CBS je od '61. do '66. potrošio tone maslaca od kikirikija ne bi li tijekom 150 epizoda natjerao konja da se oblizuje te tako stvarao dojam pokretanja usta s 'izgovorenim' (čitaj: sinkroniziranim) riječima.