NAPRAVITE IH SAMI

Prirodni lijekovi koji pomažu u borbi protiv kašlja

15.01.2017 u 08:00

Bionic
Reading

Sezona je prehlada popraćenih kašljem koji zna biti iritirajući i otežavati nam život, a sirupi i pastile protiv kašlja iz ljekarni nerijetko su skupi i precijenjeni, pa smo odlučili pronaći nekoliko domaćih bakinih recepata od prirodnih sastojaka koji uspješno pomažu u borbi protiv upale grla i kašlja

Suhi kašalj najčešći je simptom prehlade koja redovito muči veliki broj ljudi dolaskom nižih temperatura, no može nastati i kao iritacija uzrokovana suhim zrakom ili dimom cigareta, no jednako tako može biti i posljedica alergije ili astme.

Iritacija grla koju pritom osjećamo može biti poprilično neugodna i iscrpljujuća, pa većinom posegnemo za sirupom ili pastilama protiv kašlja iz obližnje ljekarne. U današnjem užurbanom vremenu u kojem živimo kupiti lijek je najjednostavnija opcija i u tome nema ništa loše, međutim postoje brojni prirodni pripravci protiv kašlja koje sami možete isprobati.

Ne kaže se bez veze kako majka priroda zna najbolje, s obzirom da u prirodi možemo pronaći lijek za sve, a mnogi upravo prirodnu medicinu uvijek radije odabiru prije klasičnih lijekova. Želite li i vi isprobati neke od pripravaka koje su pripremale naše bake, izdvojili smo za vas nekoliko prirodnih recepata koji ublažavaju kašalj.


Med kao dodatak svemu

Med je jedan od najjačih saveznika u borbi protiv nadražene sluznice i ima jaka antibakterijska svojstva, stoga ne čudi to što ga se preporučuje stavljati u čaj koji također pomaže protiv kašlja jer vlaži sluznicu grla. Izbjegavajte stavljati med u vrući čaj jer na taj način uništavate njegova ljekovita svojstva, te se u crijevima stvaraju ljepljivi toksini koji zagušuju probavni trakt i teško se pročišćavaju iz tijela.

Čaj od slatkog korijena

Isprobajte čaj od slatkog korijena koji djeluje vrlo blagotvorno na vaše grlo te, osim što ublažava upalu, ima preventivan učinak. Glicirizin koji sadrži zaslužan je za većinu ljekovitih svojstva koje ova biljka posjeduje, a preporučuje se i za sluznicu želuca i crijeva kod osoba koje imaju čir želuca i dvanaestnika. Patite li od nekih ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, prije konzumacije čaja provjerite s liječnikom smijete li ga piti i u kojoj količini.

Sirup od meda, limuna i maslinovog ulja

Tri ukusne i same po sebi nutritivno bogate namirnice, pomiješane zajedno kriju recept odličan za ublažavanje kašlja. Pomiješajte u zdjelicu iscijeđeni limun, žlicu maslinovog ulja i jednu do dvije žlice meda, te izlijte u bočicu. Želite li napravite veće količine sirupa, dodavajte namirnice prema ovim omjerima. Sirup možete piti više puta dnevno po žlicu ili dvije, bez brige da će vam naškoditi.


Lovorov sirup

Iako ga najčešće koristimo kao začin u kuhinji, lovor je poznat i kao prirodni lijek koji djeluje protuupalno i antiseptički. Sirup od lovora odličan je saveznik u borbi protiv kašlja. Uspijte 20 dag smeđeg šećera u posudu i otopite ga na laganoj vatri. Zatim ulijte 2 dl vode u posudu i pričekajte da se šećer otopi, te dodajte 10 listova lovora. Osim lovora, možete pomiješati i 6 do 7 listova kadulje koja je također odlična za nadraženu sluznicu grla i prehladu. Kuhajte na vatri pet do deset minuta, procijedite i potom ohlađeni napitak prelijte u staklenu bocu, te čuvajte u hladnjaku. Uzimajte jednu do tri žlice sirupa dnevno.

Sirup od majčine dušice

Ovaj je sirup odličan u borbi protiv teškog kašlja, za njegovu pripremu trebat će vam dvije grančice majčine dušice, štapić cimeta, manji luk, režanj češnjaka, ljuta papričica, 150 ml meda, 50 ml kokosovog ili maslinovog ulja, te 50 ml iscijeđenog limuna.
Majčinu dušicu, cimet, luk, češnjak i zarezanu ljutu papričicu stavite u tavu pa prelijte uljima i medom. Promiješajte i pustite smjesu da se grije dok ne počne ključati. Zatim ju pustite da se potpuno ohladi, izvadite krute namirnice, te u preostalu tekućinu ulja i meda dodajte svježi limunov sok. Prelijte dobivenu smjesu u staklenu bočicu i čuvajte u hladnjaku. Uzimajte sirup tri do četiri puta na dan.

Ljuti sirup od đumbira i luka

Izlijte med u zdjelu i dodajte glavicu sitno narezanog crvenog luka i naribajte 3 svježa đumbira. Promiješajte i pustite smjesu da odstoji preko noći. Sastojke možete izvaditi iz meda ili ih ostaviti, po želji. Preporučuje se uzimati žličicu sirupa pet do šest puta dnevno. Ljuti sirup ima snažno djelovanje i brzo ćete primijetiti kako se upala grla smanjuje.

Isprobajte i sljedeće čajeve:

•Sljezov čaj
•Čaj od majčine dušice
•Čaj od marulje (macina trava)
•Đumbirov čaj
•Čaj od kadulje