ČAROLIJA OKUSA

Što sve morate znati o lovorovom listu

20.02.2014 u 09:12

Bionic
Reading

Poznati mediteranski začin lovorov list idealan je za mnoga jela, ali nema koristi ako ga ne znate pravilno pohraniti i iskoristiti

Izraelska poznavateljica začina Shuli Madmone, koja se time bavi još od djetinjstva, otkrila je za Yahoo Food kako dobiti najbolje od lovorova lista. Ističe da postoje dvije vrste lovorova lista  - turski i kalifornijski, koji ima jači okus.

Prva vrsta lovora raste na drvetu Laurus nobilis, a druga na Umbellularia californica. Različita su okusa, a Madmone kaže kako su ljudi naviknuti koristiti turski list kojeg u svojoj trgovini začina uvijek prodaje više nego kalifornijskog.

Turski lovorov list također ima primjereniji okus za kuhana jela u kojima se nalazi povrće poput mrkve ili paprike. Kalifornijski lovor pak ima jaču, pomalo cvjetnu aromu koja ne podsjeća na začine na koje smo navikli pa nije preporučljiv za kuhanje.

Kada idući put odlučite koristiti lovorov list za kuhanje, birajte osušeno umjesto svježe ubranog lišća. Jedini slučajevi kada je pametno koristiti svjež list lovora je u desertima gdje se traži aromatičniji okus, poput sorbeta s citrusima.

Suhi turski lovorov list ne traži posebnu pažnju kad ga koristite za spremanje jela i jako je zahvalan jer ide uz mnogobrojne namirnice, od palente, raznih namaza ili pak janjetine i puretine. Često se koristi u mediteranskoj kuhinji za koju je poznato da pripada u zdrav način prehrane. Tako se lovorov list može koristiti i uz morske plodove poput kozica, a ne samo u varivima i juhama.

Kako čuvati lovorov list

Sušeni lovorov list može stajati i do dvije godine ako je pohranjen u čvrsto zatvorenoj staklenci i na tamnom mjestu. Plastična ili metalna kutija nije preporučljiva jer mu može promijeniti okus.

Svježi lovor najbolje je složiti na papirnati ručnik i zatim oprezno staviti u plastičnu vrećicu i tako otvorenu držati u hladnjaku.

Kako znati ima li još arome

Lovorov list trebao bi otpustiti aromu kada ga presavinete i list se slomi. Ako nema arome koja dolazi do nosa, znači da lovor više nije dobar. Boja je također vrlo važna; nije dobra ni jaka svijetlozelena, ni smeđa boja na listovima.

Inače se turski lovor koristi i kao sredstvo protiv žohara, mrava i sličnih insekata.