OD KUPNJE DO PRIPREME

Što trebate učiniti da biste izbjegli zarazu salmonelom

22.11.2016 u 06:51

Bionic
Reading

Nakon što je u nekoliko trgovačkih lanaca pronađeno uvozno meso zaraženo salmonelom, nije loše podsjetiti se kako ga pravilno čuvati, pripremati i što sve treba očistiti kako biste izbjegli prenošenje bakterija

Salmonela kod mesa prije svega se odnosi na perad, a osim što je kod sprečavanja zaraze tom opasnom bakterijom važna pravilna termička obrada, jednako je važna pravilna pohrana i održavanje kuhinje te pribora koji koristite.

Svaki savjet za sigurnost hrane uvijek je dobrodošao pa donosimo one najvažnije koji će spriječiti trovanje. Također, neki od najvažnijih savjeta koji će spriječiti trovanje hranom, ali i općenite upute za sigurno rukovanje hranom također možete pronaći u brošuri Hrvatske agencije za hranu - 'Sigurnost hrane u mom domu'

Simptomi trovanja hranom

Općeniti simptomi trovanja hranom su glavobolja, povraćanje, proljev, grčevi u želucu i povišena temperatura. Obično se javljaju osam do 36 sati nakon pojedene otrovane hrane te traju od dva do sedam dana. Naravno, u slučaju ovakvih simptoma obavezno se javite liječniku, posebno kada se radi o najmlađima ili osobama u starijoj životnoj dobi.

1. Nemojte prati piletinu prije pripreme

Nagonski imamo potrebu oprati namirnice prije kuhanja, ali stručnjaci upozoravaju da kod piletine to nikako nije dobra ideja. Online istraživanje britanske Agencije za hranu provedeno na 4.500 odraslih ispitanika pokazalo je da 44 posto njih redovito pere piletinu prije termičke obrade, prenosi BBC News. No na taj način zapravo samo šire kampilobakteriju s mesa na ruke, radne površine, krpe, odjeću i pribor za kuhanje jer se ona lako prenosi kapljicama vode. Ovo je zapravo samo još jedan dokaz da nakon pripreme mesa moramo jako dobro oprati sve što je bilo u dodiru s njim, počevši od sudopera, pribora, daske za rezanje pa do krpa kojima smo brisali površine.

2. Odvojene daske za rezanje

Iz spomenutih razloga nije zgorega imati odvojene daske za rezanje, jedna za povrće, a druga za meso. Uz pribor, daske su možda i najopasniji prijenosnici bakterija. U zarezima koji se stvaraju rezanjem bakterija se lako može zadržati u dasci pa je treba oprezno i detaljno oprati. Manje ćete riskirati ako zbog toga imate jednu dasku samo za rezanje mesa.


Nakon kuhanja temeljito operite sav pribor, sudoper, radne površine...


3. Od dućana do hladnjaka

Kada kupite svježe meso, odmah ga stavite u hladnjak, bez obzira na godišnje doba. Također, nije loše držati ga u posebnoj vrećici, odvojeno od ostalih namirnica. Kupujete li u trgovinama pakirano meso, obratite pozornost na rok trajanja, pogledajte pobliže kako meso izgleda, da nije promijenilo boju, a pakiranje ne smije biti oštećeno. Preporuke su da ga spremite u iduća dva dana, bez obzira na to što je u hladnjaku. Ne planirate li ga kuhati u dan, dva nakon kupnje, zamrznite ga. Nakon što ste meso skuhali ili ispekli, u hladnjaku može biti maksimalno četiri dana.

4. Pohrana u hladnjaku

Budući da iz vrećice ili pakiranja može kapati sok, meso uvijek treba biti na najdonjoj polici, a najbolje ćete se osigurati ako ga stavite u dodatnu vrećicu. Čak i kada dirate zapakirano meso u trgovini riskirate kontaminaciju pa je važno da uvijek operete ruke.

5. Sigurno odmrzavanje

Neki vole meso ostaviti na tanjuru i sobnoj temperaturi, drugi ga radije drže u hladnjaku ili hladnoj vodi, a u modernija vremena mnogi pribjegnu otapanju u mikrovalnoj pećnici. Razna istraživanja potvrđuju svaki od ovih načina i većinom se slažu da je najopasnije ostaviti meso na sobnoj temperaturi. Zbog sobne temperature, veća je šansa da će se razviti bakterije, a neka su istraživanja pak pokazala da je najbolje meso otapati uronjeno u hladnu vodu.

6. Kuhanje i pečenje

Možda je u svemu najvažnije da piletinu dobro ispečete ili skuhate kako biste ubili sve bakterije. Najsigurniji možete biti ako kupite termometar koji se ubode u meso. Unutarnja toplina peradi trebala bi biti 74 stupnjeva Celzijevih, a najbolje je komad mesa ubosti na nekoliko najdebljih mjesta da se uvjerite u temperaturu. Također, nemojte zaboraviti da je salmonela opasna i u jajima ako se termički dobro ne obrade pa i tu budite oprezni.