KAD STE U ŽURBI

Ovo je najsigurniji način za odmrzavanje piletine

14.01.2015 u 07:03

Bionic
Reading

Koliko vam se puta dogodilo da ste došli kući s posla i odlučili na brzinu pripremiti piletinu, ali ste zaboravili izvaditi je iz zamrzivača? No ne morate odustati, jer postoji način da meso lako i brzo odmrznete

Kada se sjetite meso iz zamrzivača izvaditi na vrijeme, najbolji je način odmrzavanja da ga ostavite u hladnjaku preko noći i izvadite neko vrijeme prije kuhanja da se odmrzne do kraja. No u hitnim situacijama potrebna je neka brža metoda, a da ne ugrozite svoje zdravlje.

Jeff Potter, autor knjige 'Cooking for Geeks', tvrdi da je najpametnije odmrzavanje mesa ako ga uronimo u hladnu vodu. Mnogi će se poslužiti raznim načinima poput otapanja u mikrovalnoj pećnici i to je definitivno brže, ali stručnjaci za hranu nisu sigurni koliko je zdravo, piše Huffington Post.


Kako je prikazano u videu, voda je brže otopila kocku leda nego kada je sama stajala u posudi. Potter kaže kako će se isto dogoditi i s piletinom. Preporučuje da meso uronimo u zdjelu hladne vode te stavimo u sudoper pa pustimo da iz slavine teče također hladna voda po mesu i stalno se obnavlja. Puštanje tople ili vruće vode nikako nije preporučljivo jer će se meso početi termički obrađivati.

Pravilno rukovanje mesom posebno je važno zbog opasnih bakterija koje mogu izazvati trovanje. Često se preporučuje piletinu nakon kupnje treba odmah zamrznuti ako ga ne mislimo pripremati taj dan. Proizvođači hrane, ali i oni koji se bave njezinim nadzorom, već desetljećima znaju da se kamiplobakter – skupina bakterija koja izaziva trovanje – veže uz pileće meso.

Sve bakterije koje su opasne lako se prenose po radnoj kuhinjskoj plohi pa čak i krpama ili spužvama koje koristimo za čišćenje nakon pripreme mesa. Stoga je jako važno pravilno čistiti sve površine i predmete koje ste koristili poput daske za rezanje.

Prema jednom istraživanju doktora znanosti Deana O. Clivera s Sveučilišta u Kaliforniji, loše očišćene daske opasne su zbog bakterija poput Escherichije coli i salmonele. Iako se ispostavilo da je manje bakterija pronađeno na plastičnim daskama, na onim drvenima bakterije su se upile u materijal, ali su na kraju odumrle i nisu se razmnožile.


Suprotno tome, bakterije na plastičnoj dasci nešto su dulje živjele i ako nisu bile dobro oprane, prešle su na nož kod iduće upotrebe.