ZNANSTVENO DOKAZANO

Ova hrana sigurno nije dobra za vas

02.11.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Svatko od nas ima neku hranu kojoj ne može odoljeti, no kao što Murphyjev zakon kaže – 'ako nam je nešto fino, nije zdravo'

Mesne prerađevine

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je izjednačila mesne prerađevine s cigaretama i azbestom. Iako ta usporedba nije baš precizna, sadrži dovoljno istine da se čovjek zabrine.

Postoji čvrsta znanstvena osnova za tvrdnju da su mesne prerađevine kancerogene. Do tog zaključka WHO je došao na temelju istraživanja i savjeta International Agency for Research on Cancer koja prati i procjenjuje najnovija znanstvena otkrića u istraživanju tumorskih bolesti. Organizacija je stoga odlučila svrstati meso u istu kategoriju s plutonijem, duhanom i alkoholom koji spadaju u supstance za koje je sa sigurnošću potvrđeno da uzrokuju rak. To ne znači da šunka uzrokuje rak u istoj mjeri u kojoj i pušenje, ali svakako raste s povećanjem količine mesa koje se konzumira.

Gazirana pića

Gazirana pića su loša za naše zdravlje i zube. Prema Harvardskoj školi javnog zdravstva, osobe koje piju jednu do dvije konzerve gaziranog pića dnevno imaju 26 posto veću šansu dobiti dijabetes tipa 2. Također, žene koje piju jednu konzervu gaziranog pića dnevno imaju 75 posto veću šansu patiti od kroničnog artritisa.

Dijetalna gazirana pića povećavaju toleranciju na slatko, pa tako smanjuju užitak u tom okusu iz prirodnog izvora poput breskve. Gazirana pića su također povezana i s debljanjem, bubrežnim problemima te određenim vrstama raka.

Ako ne možete bez gaziranog pića, najpametnije vam je posegnuti za mineralnom vodom.

Margarin

Margarin je zapravo zamišljen kao nešto na čemu se druge stvari peku, poput ulja ili masti, no kako je u pitanju imitacija maslaca puna masnoća koje povećavaju razinu lošeg i smanjuju razinu dobrog kolesterola u krvi te povećavaju šansu srčanih bolesti, najbolje ga je potpuno zamijeniti pravim maslacem.

Riba iz uzgoja

Ribe su odličan izvor raznih prirodnih sastojaka koji poboljšavaju kvalitetu naših života, no to zapravo u većem dijelu ne vrijedi za ribe iz uzgoja koje se hrane onim što im ljudi daju. Ribe u divljini jedu razne biljke koje su zaslužne za stvaranje omega-3 masne kiseline.

Štoviše, ribe iz uzgoja se najčešće tove, pa imaju previše masnih naslaga koje su lako vidljive. Ribama se također daju i antibiotici koji potencijalno smanjuju ljudsku otpornost na neke bolesti.

Loša jaja

Nedavno objavljeno istraživanje Sveučilišta John Hopkins ukazuje kako perad koja se uzgaja za hranu u takozvanim 'tvorničkim farmama' često dobivaju razne dodatke hrani kao što su kofein, zabranjeni antibiotici, pa čak i arsen. U Kini je analizom perja čak utvrđeno kako neka perad u sebi ima tragove antidepresiva.

Ukratko, najbolje je kupovati perad i jaja od provjerenih proizvođača.

Kokice iz mikrovalne pećnice

Kako se ne biste odrekli kokica zauvijek, odmah ćemo vam reći da je problem u vrećicama, a ne u kukuruzu ili mikrovalovima. Vrećice u kojima dobivamo kokice su često obložene kemikalijama koje negativno utječu na plodnost i rad bubrega, te povećavaju šansu određenih vrsta rakova.

Jednostavno pecite svoje kokice u tavi s poklopcem.

Bijeli kruh

Bijeli kruh se radi od rafiniranih žitarica koje praktički nemaju nikakvu hranjivost, no zadržavaju sav loš utjecaj na šećer u krvi. Bijeli kruh pridonosi debljanju, šansi za dobivanje dijabetesa tipa 2, kao i srčanih bolesti.

Držite se kruha od cjelovitih žitarica koje još uvijek imaju vlakna, vitamine i minerale, te dovoljno usporavaju pretvaranje škroba u glukozu da ne izazivaju drastične promjene šećera u krvi.