ŠUNKA, KOBASICE...

WHO: Mesne prerađevine dokazano uzrokuju rak!

26.10.2015 u 14:16

Bionic
Reading

Procesuirano meso poput kobasica, špeka i šunke, definitivno uzrokuje rak, objavila je danas Svjetska zdravstvena organizacija

Prema izviješću WHO-a već 50 grama procesuiranog mesa na dan, što je manje od dvije kriške šunke, povećava rizik od raka za 18 posto.

Stručnjaci upozoravaju da je crveno meso vjerojatno također kancerogeno, međutim, za tu tvrdnju za sada još nema dovoljno dokaza.

Procesuiranim mesom smatraju se prerađevine u kojima je meso obrađeno kako bi mu se produžio vijek trajanja ili promijenio okus – primjeri su dimljenje, sušenje ili soljenje.

Pretpostavlja se da upravo ovi dodaci u mesu djeluju kao karcinogeni. No WHO ističe da meso ima i pozitivne učinke na zdravlje.

Do ovog zaključka WHO je došao na temelju istraživanja i savjeta International Agency for Research on Cancer koja prati i procjenjuje najnovija znanstvena otkrića u istraživanju tumorskih bolesti.

Organizacija je stoga odlučila svrstati meso u istu kategoriju s plutonijem, duhanom i alkoholom koji spadaju u supstance za koje je sa sigurnošću potvrđeno da uzrokuju rak.

Naravno, to ne znači da šunka uzrokuje rak u istoj mjeri u kojoj i pušenje.

'Rizik obolijevanja od raka debelog crijeva zbog konzumacije procesuiranog mesa bit će mali, ali on raste s povećanjem količine mesa koje se konzumira', rekao je dr. Kurt Straif.

Hrvatska druga po kolorektalnom raku

Hrvatska je po mortalitetu od raka debelog crijeva druga u Europi, odmah iza Mađarske.
Prema posljednjim podacima Registra za rak za 2011. godinu, u Hrvatskoj je najčešća dijagnosticirana maligna bolest u muškaraca bio rak pluća (2.172 oboljela), zatim rak prostate (1704 oboljela), a na trećem mjestu rak debelog crijeva i rektuma (1.658 oboljelih). Rak debelog crijeva, rektuma i želuca češće se dijagnosticira u kontinentalnim krajevima nego u priobalju, što je, s obzirom na prehranu, za očekivati.