RASADNIK BAKTERIJA

Koristite sušilo za ruke? Možda ćete prestati nakon ovoga!

24.11.2014 u 10:51

Bionic
Reading

Kad uđete u toalet na poslu ili negdje u javnosti, izbor vam je obrisati ruke papirnatim ručnikom ili ih staviti pod sušilo. Novo britansko istraživanje pokazuje da bi papir ipak mogao biti bolji od vrućeg zraka

Sušilo za ruke u javnom toaletu odlično obavlja svoj posao – vrući zrak puše na upravo oprane ruke i tako ih suši. Ono što ne znate je to da otpuhuje sve bakterije s ruku u zrak, piše The Huffington Post.

Britansko istraživanje je pokazalo da bakterija koje se prenose zrakom ima 4,5 puta više u okolici sušila za ruke, nego na papirnatim ručnicima. U slučaju jačih modela bakterije su bile brojnije nevjerojatnih 27 puta!

Profesor medicinske mikrobiologije na Sveučilištu u Leedsu Mark Wilcox, voditelj istraživanja, kaže da sušila za ruke možda odlično obavljaju svoj posao jer pušu zrak brzinom od oko 644 kilometra na sat, no to također znači da će sve bakterije na rukama biti otpuhane na daleko veću udaljenost te će puno dulje ostati u zraku.

Znanstvenici su za potrebe istraživanja na subjekte stavili bezopasnu bakteriju Lactobacillis pa su mjerili njenu količinu u zraku na udaljenosti od dva metra od sušila nakon što su bila korištena. Wilcox kaže kako nema nikakvih dokaza da bakterije koje se inače okupljaju oko sušila uzrokuju bolesti, no istraživanje ukazuje da bi se to lako moglo dogoditi.

Prethodno istraživanje na istu temu iz 2012. došlo je do zaključka da su papirnati ručnici neusporedivo bolji te da bi se trebali koristiti u bolnicama i ostalim mjestima u kojima je higijena od velike važnosti. Naravno, to kako sušimo ruke manje je važno ako ih uopće ne peremo, a prema istraživanju iz 2013, samo pet posto ljudi pere ruke kako spada poslije korištenja toaleta.

Ono što šteti vjerodostojnosti Wilcoxovog istraživanja je činjenica da ga je naručila industrija papirnatih ručnika. Mark Wilcox pak tvrdi da izvor financiranja nije utjecao na rezultate njegovog istraživanja.