IZNIMNO ŠTETNO

Ovo su trajne posljedice koje stres ostavlja na vas

24.11.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Osim vidljivih utjecaja, stres ostavlja i tragove koji se ne vide na prvi pogled, ali su vrlo veliki i mogu ostaviti trajne posljedice

Svima je već poznato da je stres iznimno štetan za ljudsko zdravlje. Posljednjih godina znanstvenici su otkrili da snažno utječe na mozak i doslovno ga mijenja. Ali malo ljudi zna koje se točno promjene događaju. Znanstvena otkrića u tom smislu mogla bi vas prilično šokirati!

Kemijske promjene koje vas čine iritantnima

I sami znate da niste najugodnija osoba kad ste pod stresom. Francuski znanstvenici dokazali su da stres čini ljude iritantnima i razdražljivima. To je ono što se na prvi pogled vidi, ali ono što ne znate je da se tada u mozgu događaju kemijske promjene, i to tako što se onemogućuje spajanje određenih neurona u mozgu. Nažalost, neke promjene bogu biti trajne.

Kroničan stres smanjuje mozak
Dugotrajan stres narušava sposobnost mozga za pamćenje i učenje. Smanjuje se obujam sive tvari koja je odgovorna za emocije, samokontrolu i normalno psihološko funkcioniranje. S vremenom se javljaju ozbiljne poteškoće u koncentraciji i sposobnosti nošenja s vlastitim emocijama.

Samo jedan stresan događaj ubija moždane stanice
Znanstvenici su otkrili da samo jedan vrlo stresan događaj može uništiti novostvorene neurone u hipokampusu. Ako se takvi događaji zaredaju, učinak kortizola koji se otpušta tijekom stresa još je razorniji i može biti trajan.

Stres uzrokuje i promjene u amigdali
Stres također izaziva i povećanje amigdale koja je odgovorna za emotivne reakcije i motivaciju. Amigdala je važna jer se u njoj javlja reakcija 'bori se ili bježi'. Kao posljedica toga javlja se iznimno intenzivna osjetljivost na sve neugodnosti koje čovjek pamti gotovo do kraja života.