PAZITE ŠTO JEDETE

Zbog ove hrane izgledamo starije

23.11.2014 u 08:30

Bionic
Reading

Ako vam se ujutro, kad se pogledate u zrcalu, čini da ste ostarjeli, krivac je možda hrana koju jedete

Postoji razlog zašto imate osjećaj da vam je koža drugačija nakon serije tuluma. Ono što jedete ima utjecaj na vas. Ništa vas neće postarati preko noći, no kronično loša ishrana ubrzat će proces starenja kože i zubi, piše Health.

Slatko

Previše šećera može pokrenuti proces koji se zove glikozilacija. Sav višak šećera koji naše stanice ne mogu preraditi završava kombiniran s proteinima, što stvara glikolizacijske spojeve koji štete kolagenu koji našu kožu čini čvrstom i mladenačkom. S druge strane, nije nikakva tajna da šećer nije dobar za osmijeh jer se lijepi za zube i potpomaže stvaranje bakterija, truljenje i promjenu boje. Pametno je uvijek poslije slatkoga malo promućkati vodu u ustima.

Alkohol

Zdrava jetra daje i zdravu kožu. Sve otrove koji bi mogli napasti kožu jetra izbacuju iz tijela. No ako se otrovi počnu nakupljati u jetri, koža postaje dobar pokazatelj nizom simptoma – od bubuljica do bora i žućkaste boje. Alkohol također dehidrira i nije dobar za spavanje, što također ubrzava starenje.

Poseban je problem bijelo vino jer šteti i zubima. Bijelo vino svojom kiselošću napada caklinu. Nakon ispijanja bilo kojeg kiselog pića, isperite usta vodom, a oko sat vremena kasnije operite zube.

Jako ispečeno meso

Prepečeno meso može sadržavati ugljikovodike koji potiču upale, a upale uništavaju kolagen u koži. Nemojte jesti prepečene dijelove mesa i čistite roštilj nakon upotrebe.

Slana hrana

Možda ne pretjerujete sa solju, no to ne garantira da ne jedete iznimno slanu hranu. Mnogo konzervirane hrane ostaje očuvano zahvaljujući soli zbog koje možete dobiti nadut izgled. Kreme koje sadrže kofein dobre su za posljedice natečenosti od soli.

Mesne prerađevine i crveno meso

Hrenovke, kobasice, špek – sve je to meso koje u sebi ima sulfite i ostale prezervative koji potiču upalu kože. Takva hrana također ima i sol, a prerađevine crvenog mesa povezane su sa srčanim problemima. Piletina i puretina ne izazivaju te probleme. Crveno meso također stvara slobodne radikale koji kradu elektrone iz zdravih stanica i tako im nanose štetu. Vitamin C pomaže, no najpametnije je držati se prehrane u kojoj ne pretjerujete ni s čim.

Ljuta hrana

Ljuta hrana loša je za kožu koja je sklona rozacei – crvenim mrljama koje možda nastaju zbog pretjeranog rada krvnih žila u koži. Ljuta hrana otvara žile. Posebno su osjetljive žene tijekom menopauze. Pretjerivanje s ljutom hranom može dovesti do izrazito vidljivih kapilara, natečenosti i stalnog crvenila.

Energetska pića

Gazirani energetski napici najgori su za zube – od njih strada caklina. Zbog njihove kiselosti, najpametnije je piti energetska pića kroz slamku kako bi imala što manje dodira sa zubima.

Limunada

Svaki limun ima negativan učinak na naše zube. Kad se limunadi doda šećer, to piće postaje uistinu loše za naš osmijeh, jer ta kombinacija prvo oštećuje caklinu, a onda još stvara naslage koje pospješuju stvaranje bakterija. Slamka je vaš najbolji prijatelj ako volite limunadu.

Kava i bilo što s kofeinom

Kava je loša za zube jer stvara mikroskopske rupice na površini cakline (kao i druga kisela pića), no s obzirom na sve prednosti koje taj napitak nosi, ne morate ga se odreći. Jednostavno popijte čašu vode poslije kave. Voda neutralizira kiselost i ispire loše tvari. Žvaka bez šećera također pomaže jer potiče stvaranje sline koja remineralizira zube. Druga negativna strana kave je to što djeluje kao diuretik – pomaže pri izbacivanju tekućine iz tijela pa vas tako dehidrira, što ima loš utjecaj na kožu. Tu će vam koristiti krema za lice i tijelo.

Nezasićene masti

Hrana puna nezasićenih masti povećava šansu za srčane tegobe, no nije dobra ni za kožu, jer potiče upale i smanjuje otpornost na UV zračenje koje je najveći razlog starenja.

Crni čaj

Zbog velike količine tanina, crn čaj ostavlja mrlje na zubima koje postaju vidljive ako se pretjeruje s ispijanjem tog pića. Mlijeko pomaže s tim problemom jer uklanja takve mrlje. Drugim riječima, kušajte crni čaj s mlijekom. Također, preskočite čaj s limunom ako možete zbog njegove kiselosti.