ČEST PROBLEM

Što učiniti kad se otrujete hranom

22.07.2014 u 09:14

Bionic
Reading

Upravo smo u nadolazećem razdoblju ljeta češće podložni trovanju hranom. Iako najčešće već po samom mirisu ili izgledu raspoznajemo hranu koja nam može izazvati probleme, najopasnija je, naime, toplina, jer pogoduje razmnožavanju štetnih mikroorganizama i kvarenju hrane, stoga je bitno je znati kako spriječiti kvarenje, a ukoliko i dođe do trovanja, kako liječiti probleme

Visoke temperature i vlažnost u zraku ljeti pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani, a najčešće se otrujemo jednom od tri skupine bakterija - salmonele, stafilokoki i klostridije, koje se zadržavaju u namirnicama osjetljivim na temperaturu: mesu, mliječnim proizvoda i jajima, ali i voću, povrću i vodi. Najčešći simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, grčevi, proljev, ponekad i groznica i temperatura.

U blažim oblicima trovanja poteškoće prolaze bez primjene liječenja, tada je najbitnija nadoknada tekućine izgubljene proljevom i povraćanjem. Voda, slane juhe ili čaj, pogotovo od kamilice ili šipka, smiriti će želudac, a opskrbiti vas tekućinom i izgubljenim elektrolitima i mineralima. Dvopek i riža dobar su izbor za iritirani želudac nakon povraćanja. U slučaju da proljev ili povraćanje potraje, ili se želite brže izliječiti, posegnite za Carbomedom - aktivnim medicinskim ugljenom prirodnog podrijetla koji apsorbira toksine mikroorganizama i plinove u probavnom sustavu, a pritom ne neutralizira želučanu kiselinu. Ako u stolici ima krvi ili proljev potraje više od tjedan dana, a vrućica duže od dva dana, treba se obratiti liječniku.

Dakako da je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, posebice jer se radi o stanju koje je vrlo lako moguće izbjeći slijedeći par osnovnih smjernica. Sve se baziraju na higijenskoj pripremi hrane i održavanju površina i pribora čistim. Dakle, ruke uvijek prije pripreme hrane operite sapunom. Meso, prerađevine od mesa i jaja dobro skuhajte, voće i povrće temeljito operite, a sav pribor za obradu mesa koriste isključivo za tu namjenu (dakle nož za obradu mesa nemojte koristiti za obradu povrća). Mlijeku i mliječnim proizvodima uvijek provjerite rok i držite ih u hladnjaku.

Držite se ovih osnovnih pravila i šanse za trovanjem su minimalne, unatoč nadolazećim ljetnim vrućinama.

Više sličnih tema možete pronaći na stranicama jglobitelj.hr