Zdravlje LIJEK PROTIV SVINJSKE GRIPE

Djeca ne bi smjela uzimati Tamiflu

  • Autor: Hina
  • 10.8.2009 21:43:22
  • 10.8.2009 17:06:12

Lijekovi protiv gripe poput Tamiflua ne bi se smjeli prepisivati djeci jer donose više neželjenih nego korisnih učinaka, navode britanski liječnici

Autori istraživanja koje je u ponedjeljak na internetu objavio British Medical Journal (BMJ) poziva britansko zdravstvo da hitno razmotri sadašnju politiku u sklopu pandemije novog virusa A (H1N1).

Dr. Carl Henegan, liječnik opće prakse i stručnjak iz bolnice John Radcliffe u Oxfordu, jedan od autora tog istraživanja, drži neprikladnom sadašnju politiku propisivanja preparata Tamiflu za relativno benignu bolest.

Više je negativnih učinaka sustavnog prepisivanja lijeka, kao što je praksa u Engleskoj, a jedina prednost mu je da simptome skraćuje za dan i pol, rekao je. U Velikoj Britaniji Tamiflu se može jednostavno nabaviti bez recepta.

Istraživanje koje se temelji na analizi podataka iz komparativnih pokusa, naglašava da Tamiflu može kod neke djece izazvati povraćanje, dehidraciju i komplikacije. Istraživanje ukazuje da taj lijek ima malo učinaka ili uopće ne djeluje na napade astme i pogoršanje njezinih simptoma, upalu uha ili potrebe upotrebe antibiotika kod djece.

Ti su rezultati objavljeni tjedan dana nakon što je u drugim istraživanjima otkriveno da su djeca koja su preventivno dobivala Tamiflu imala mučnine i noćne more.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više