BUDITE ODGOVORNI

Ususret Europskom tjednu testiranja na HIV

15.11.2013 u 12:45

Bionic
Reading

HUHIV - Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa priključuje se prvom Europskom tjednu testiranja na HIV koji će se odvijati od 22. do 29. studenog 2013. po cijeloj Europi s ciljem poticanja na testiranje

U sklopu te akcije CheckPoint Zagreb kao koncept otvorenog centra za zdravlje i edukaciju mladih, te posebno osoba pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om, hepatitisom i ostalim spolno prenosivim bolestima, poziva mlade na edukaciju i provjeru svog zdravstvenog statusa. Centar nudi metodu besplatnog, anonimnog, pouzdanog i brzog testiranja na HIV, testovima iz sline s rezultatom već za 20 minuta. Uz to CheckPoint Zagreb nudi informiranje i savjetovanje, s ciljem smanjenja rizičnih ponašanja, ranog otkrivanja infekcija, prevencije daljnjeg širenja spolno prenosivih bolesti te započinjanja pravovremenog liječenja.

Povodom Europskog tjedna testiranja na HIV CheckPoint Zagreb radit će od 22. do 29. studenog svaki dan (osim subote i nedjelje) od 16 do 19.30 sati na adresi Ulica kneza Domagoja 10.

Testiranje se preporučuje svakome tko je imao nezaštićen spolni odnos s osobom nepoznatog HIV statusa, pogotovo ako je bilo višestruke razmjene partnera te onima s navikom uporabe droga, ponašanja pod utjecajem alkohola i drugih rizičnih ponašanja.
Osim HIV infekcije, to predstavlja i rizik za ostale spolno prenosive bolesti, kao i za njihov prijenos drugima, stoga je važno testirati se i pouzdano znati svoj zdravstveni status.

Dosadašnji rezultati rada i iskustva CheckPoint centra ukazuju na to da se većina novih HIV infekcija prenosi od strane ljudi koji ne znaju da su zaraženi, a procjenjuje se da barem jedna od tri osobe, koje žive s HIV-om u Europi, nisu svjesni da su HIV pozitivni. U Hrvatskoj postoji vrlo slab odaziv na dobrovoljno testiranje tijekom proteklih godina, a CheckPoint Zagreb želi potaknuti na edukaciju I rano dijagnosticiranje HIV-a za nastavak zdravog života.

Svjetski dan AIDS-a tradicionalno se u svijetu obilježava 1. prosinca kao dan borbe za stvaranje 'AIDS free generacije', s nula novih HIV infekcija, nula diskriminacije te nula smrtnosti uzrokovanih AIDS-om. U Hrvatskoj, tradicionalno pod nazivom 'Voli i budi zdrav', Svjetski dan AIDS-a inspiriran je snagom mladih, snagom glazbe, snagom zdravlja te snagom pozitivnih poruka i doprinosa zdravlju.

Povodom te ideje već devetu godinu održava se Pozitivan koncert, a ovogodišnje edukativno i glazbeno rock izdanje zakazano je za 30. studenog 2013. u Velikoj dvorani Doma sportova gdje će pozitivnu poruku kroz svoju glazbu odaslati Goran Bare & Majke, Urban & 4, S.A.R.S. te Quasarr.