Zdravlje FIT I U FORMI

Vježbe za ravnotežu

  • Autor: J. C. Š
  • 30.4.2009 8:30:09
  • 30.4.2009 8:00:00

Kad govorimo ili razmišljamo o tjelovježbi, većinom je to u kontekstu vježbi za pojedine dijelove tijela, u svrhu poboljšavanja zdravlja ili zbog ljepšeg izgleda. Vježbe koje poboljšavaju ravnotežu prečesto se zanemaruju

Jednostavne vježbe koje predstavljamo sigurno ste puno puta vidjeli, no ne zanemarujte ih jer će vam pomoći u svakodnevnom životu – osjetit ćete pozitivne pomake i dok radite i dok se rekreirate. Ako ste već nabavili malu loptu, donosimo nekoliko prijedloga kako i nju uključiti u vježbe, jer je ona idealan rekvizit za poboljšanje ravnoteže.

Otkad je pilates postao popularan u našim krajevima, često se spominje core (središte tijela), pa podsjećamo da to središte uključuje mišiće, prvenstveno trbuha, te donjeg dijela leđa i stražnjice. Pri izvođenju vježbi pazite da dobro uključite (zaposlite) mišiće, jer oni zaista pomažu pri održavanju ravnoteže, a ujedno ćete ih i učvrstiti.

U prve dvije vježbe možete ojačati i listove, no to nam nije bio primarni cilj. Kako napredujete, usporavajte izvođenje vježbi: što ih sporije izvodite, to će biti zahtjevnije. U početku možete napraviti i manji broj ponavljanja od onog koji mi predlažemo, a kad postanete stabilniji, povećajte broj ponavljanja.

Još jednom napominjemo, svi koji mjesecima i godinama ustraju u redovitom vježbanju znaju da pretjerivanje vodi brzom odustajanju. Zato, koliko god brze rezultate željeli, rekreativcima se ne preporučuje vježbati više od tri puta tjedno.

Detalji vježbi prikazani su u fotogaleriji. Vježbe je osmislila i demonstrirala Ivana Vuljević, www.dvoranica.hr
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više