Zdravlje DUGOTRAJNI UTJECAJ

Kako majka utječe na zdravlje djeteta

  • Autor: tportal.hr
  • 27.1.2012 11:26:01
  • 27.1.2012 9:52:07

Djeca koja odrastaju u stresnom okružju mogla bi u odrasloj dobi imati ozbiljnih zdravstvenih problema, stoga im je potrebna nježna i brižna majčinska ljubav

Brižna majka igra ključnu ulogu i u odrasloj dobi djeteta. Naime, nježna ljubav koju majka pruža djetetu u njegovoj najranijoj dobi štiti ga u odrasloj dobi od niza ozbiljnih bolesti, tvrde znanstvenici s bostonskog Sveučilišta Brandeis.

U istraživanju je sudjelovalo 1.000 ljudi, a otkriveno je da na imunitet ništa nije utjecalo toliko snažno kao majčina ljubav, objavljeno je u časopisu Psychological Science. Mislilo se da će lošije zdravstveno stanje imati veze s manjkom novca, ali to je bilo pogrešno uvjerenje. Čak i oni koji nisu imali dovoljno novca bili su zdravi jer su u djetinjstvu imali brižne majke.

'Želimo shvatiti zašto majčinska ljubav ima tako dugoročan utjecaj na čovjekov život te zašto tako djeluje na zdravlje i imunitet. Ova nova otkrića prilično su dramatična, ali trebat će nam još vremena da sve to do kraja shvatimo', istaknula je psihologinja Margie Lachman.

Znanstvenici koji su radili na istraživanju vjeruju da bi razlog bolje otpornosti prema bolestima mogao biti taj što majčinska ljubav na neki način uči empatiji te strategijama za borbu sa stresom. Usto, majka uči dijete zdravom životnom stilu koji se prije svega odnosi na zdravu prehranu, ali i način ponašanja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više