BOLEST PREVELIKOG EGA

Zašto je taština opasna za zdravlje muškarca?

24.01.2012 u 14:49

Bionic
Reading

Bolesno prepotentni tipovi sami su sebi najgori neprijatelji – ne samo da je njihov stav štetan za njihovu okolinu, nego nova istraživanja dokazuju da imaju nezanemarive učinke na njihovo zdravlje

Muškarci ozbiljno napuhanog ega ponekad se doimaju kao da lebde kroz život u balonu samouvjerenosti. No u zbilji takvim se stavom dovode u stanje koje je štetno za njihovo zdravlje, kaže novo istraživanje.

Narcizam ili samozaljubljenost kod muškaraca u izravnoj je vezi s bolestima koje obično smatramo uzrokovanim stresom – visok krvni tlak koji može voditi srčanim bolestima. Psiholozi su 106 muškaraca i žena podvrgli testu osobnosti i istodobno im mjerili razinu kortizola, hormona povezanog sa stresom. Oni muškarci koji su pokazali nezdravu razinu narcizma u upitnicima također imaju visoku razinu kortizola, čak i u fazama opuštenosti. Kod žena je ta veza mnogo manje izražena.

Autori studije su rekli da su razlozi nejasni, ali pretpostavljaju da je pritisak da se zadovolji tradicionalnim muškim osobinama – kao što su snaga i dominacija – može uzrokovati lučenje hormona.

'Premda samodopadni tipovi misle o sebi sve najbolje, često to skriva unutarnju nesigurnost. To obično potiče obrambeno ponašanje kao što je agresija kada osjete da je njihova superiornost ugrožena', izjavio je koautor istraživanja David Reinhard sa Sveučilišta u Michigenu za Daily Mail. 'Ta stalna potreba da se održi željeni privid ponašanja uzrokuje pojačanu kardiovaskularnu reakciju, a to vodi do stresa i povećanog krvnog tlaka.'

Znanstvenici definiraju narcizam kao 'povećan osjećaj vlastite važnosti, pretjerano mišljenje o vlastitoj jedinstvenosti i veličini'. Smatraju da je zdrava razina narcizma dobra za svakog od nas i nije pronađena veza između takve samodopadnosti i lučenja kortizola.

Ta studija uklapa se u ranije znanstvene radove koji su pokazali da velik postotak samodopadnih ljudi, premda misle da su sretni i samouvjereni, zapravo pokazuju osobine nesreće i nesigurnosti.

Autori ne znaju objasniti zašto te simptome ne uočavaju kod žena, ali ih objašnjavaju društvenim stereotipima, kao što su da su one privrženije vezama, obitelji i u većoj se mjeri oslanjaju na podršku drugih.

Profesorica Sara Konrath, voditeljica istraživanja, utvrdila je: 'Narcisoidni muškarci ponekad plaćaju visoku cijenu svojim zdravljem, a dodatni učinci osjećaju se na njihovim vezama. Naši rezultati pokazuju da njihov mentalni stav prema okolini stalno potiče pojačano lučenje hormona, čak i kada za to ne postoje uobičajeni razlozi.'