ORALNA HIGIJENA

Četkanjem zubi možete zaštititi srce

02.04.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Već je ranije dokazano da neke bakterije iz usta mogu uzrokovati kardiovaskularne probleme. Naime, bakterije koje mogu uzrokovati parodontitis pronađene su i u arterijama srca. Kako biste imali blistaviji osmijeh, ali i bolje zdravlje, britanski stomatolozi izdali su vodič za oralnu higijenu

U njemu je detaljno opisano kako pravilno održavati higijenu usta. Zube, naime, treba četkati dva puta na dan pastom koja sadrži fluorid. Četkica treba biti srednje mekoće kako ne bi oštetila desni, preporučuju britanski stomatolozi.

Između ostalog savjetuju da se koristi četkica za zube s malom glavom kako bismo mogli temeljitije očistiti sva područja u ustima.
Važno je znati i da se četkica treba zamijeniti svaka tri do četiri mjeseca.

Kako biste pravilno očistili zube, savjetuju da se svaki zub dobro iščetka. Svakako je dobro koristiti kružne pokrete.

Stomatolozi se slažu da je optimalno vrijeme pranja zubi od dvije do tri minute. Također treba izbjegavati grube pokrete.

Nakon četkanja zubi, pastu treba ispljunuti, ali nije preporučljivo ispirati usta jer je efekt fluorida bez ispiranja jači. Za potpunu oralnu higijenu važno je koristiti i zubni konac, kojim ćete najbolje očistiti područje između zuba.