VIRUS UBOJICA

HPV kriv za srčani i moždani udar?

27.10.2011 u 06:44

Bionic
Reading

Nova je studija utvrdila vezu između dva tipa virusa HPV-a koja izazivaju karcinom te srčanog i moždanog udara

Žene koje imaju humani papiloma virus izložene su dvostruko većem riziku od srčanog i moždanog udara u odnosu na one koje ga nemaju, pokazali su rezultati istraživanja američkih znanstvenika sa Sveučilišta u Teksasu.

Oni su otkrili da žene pozitivne na HPV, koji je jedan od najčešćih uzročnika spolno prenosivih bolesti, imaju veći rizik da obole od srčanih bolesti. Iako su potrebne dugogodišnje studije da bi se potvrdila ta veza, znanstvenici spominju cijepljenje protiv HPV-a kao važnu preventivnu mjeru. Cjepivo protiv HPV-a štiti od dvije vrste tog virusa koji je odgovoran za 70 posto slučajeva karcinoma grlića maternice.


Analiza zdravstvenih podataka oko 2500 američkih žena u dobi između 20 i 59 godina pokazuje da je 44,6 posto žena imalo neku vrstu HPV-a, dok je 23 posto oboljelo od karcinoma kao posljedice virusa. Međutim, utvrđeno je da su dvije vrste virusa odgovorne za razvoj karcinoma bile snažno povezane s bolestima srca. Studija objavljena u publikaciji Journal of the American College of Cardiology pokušala je objasniti zašto gotovo 20 posto onih koji su razvili srčane bolesti nisu imali tradicionalne rizične faktore, kao što su visok kolesterol i visok krvni tlak. Znanstvenici upućuju na to da bi cjepivo protiv HPV-a mogla biti preventivna mjera, piše Daily Mail.