CIJENA LJUBAVI

Koliko gubite kad se zaljubite?

17.09.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Prijateljica je upoznala novog frajera s kojim je u vezi i više vam se ne javlja? Ne brinite, niste jedini. Stručnjaci s Oxforda kažu da svaki put kad započnemo vezu izgubimo dva ili tri bliska prijatelja

Većina nas jednostavno nema dovoljno vremena za bliska prijateljstva s više od četiri ili pet ljudi, pokazalo je istraživanje. Osim toga, svako novo zaljubljivanje dovodi od toga da dvoje ili troje ljudi istisnemo iz našeg uskog kruga.

Vodeći britanski evolucijski biolog Robin Dunbar te je rezultate objasnio: 'Svaka veza nas košta dva ili tri prijateljstva. Umjesto da imamo uobičajenih pet prijatelja, u svom uskom okruženju imamo tek četiri, a jedna od tih osoba je i ona nova koja je ušla u naš život, što znači da smo zapravo izgubili dvije osobe.'

Muškarci imaju četiri do pet bliskih prijatelja, a žene pet do šest. Međutim, muškarci će se jednako brzo kao i žene riješiti prijatelja kad uđu u vezu.

'Vaša pažnja je toliko usmjerena na romantičnog partnera da nemate dovoljno vremena za prijatelje koje ste dotad viđali i ta prijateljstva polako umiru', objašnjava Dunbar.

Ali nisu samo romantične veze krive za gubitak prijatelja, upozoravaju znanstvenici, jer sličan učinak mogu imati djeca ili ljubimci.

Profesor Dunbar je naglasio i da muškarci skupljaju prijatelje na Facebooku da bi impresionirali suprotni spol. Iako većina osoba koje koriste društvene mreže nemaju više od 130 online odnosa, neke se hvale i s više od tisuću prijatelja. Muškarci ih uglavnom imaju više od žena. Žene se najčešće preko društvenih mreža druže s prijateljima iz svakodnevnog života, dok muškarcima tu do izražaja dolazi natjecateljski duh te žele imati više 'prijatelja' od svojih poznanika.