KARIKA KOJA NEDOSTAJE

Što uništava veze s velikom razlikom u godinama?

06.11.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Pred vama je odluka da li se upustiti u ozbiljniju vezu, ali brine vas veća razlika u godinama. Što će se dogoditi kada zanesena zaljubljenost nestane i leptirići u trbuhu odlete? Evo pet stvari o kojima možete detaljnije promisliti i zatim donijeti odluku

Kad nas tek ponese ljubavni žar, zadnja stvar o kojoj razmišljamo je razlika u godinama. No, što se događa s takvim parovima nakon što prođe više vremena? I parovi koji su bliži po dobi moraju se stalno truditi i ulagati u vezu da bi ona funkcionirala, stoga se nameće zaključak da je onima s većom razlikom puno teže.

'U vezi gdje je jedna osoba starija desetak godina može se odigrati puno više nesporazuma i komplikacija', rekla je za Fox News autorica mnogih knjiga te stručnjakinja za odnose i veze Lisa Steadman. Uz razna istraživanja koja stalno potvrđuju da je takve veze teško održavati, šanse nisu na strani parova s velikom razlikom u godinama.

'Slični ciljevi, interesi i kompatibilnost čine vezu uspješnom te bez njih ne može potrajati', rekla je Steadman i dodala da postoji nekoliko stvari oko kojih možete razmisliti ako ste u vezi s većom razlikom u godinama.

Bitni su slični ciljevi, interesi i kompatibilnost
Različite životne faze

Morate računati na to da vjerojatno nećete starjeti zajedno. Budući da je razlika u godinama veća, može se dogoditi da ćete vi, primjerice, biti na vrhuncu karijere, dok je partner spreman za mirovinu. Tako ćete imati i različite interese i nećete uvijek razmišljati o svemu na isti način ili imati iste potrebe.

Zajednički prijatelji i obitelj

Iako mišljenje okoline ne bi trebalo utjecati na vezu, nosit ćete se s kritikama obitelji ili prijatelja. Ponekad će biti teško prihvatiti prijatelje partnera jer su prerazličiti i realne su šanse da ćete se odvojeno družiti s njima.

Zajednički ciljevi

Veliki faktor koji odlučuje hoće li veza uspjeti jesu zajednički ciljevi, a oni uključuju sve sfere života - brak, odluku o roditeljstvu, karijeri i ostalim ambicijama.

Seks

Dok žene u seksu uživaju u kasnijim godinama, oko 40., muškarci vrhunac doživljavaju već u 20-ima i 30-ma. U slučaju kada je žena starija od muškarca, to može biti jako dobro za vezu jer su oboje na vrhuncu i jednako uživaju u seksu.

Naravno, to zvuči vrlo obeshrabrujuće ako je riječ o obrnutom slučaju.

'U početku bi moglo biti zabavno jer je sve novo. No ako je žena u vezi s 20 godina starijim muškarcem, mora biti svjesna da će s vremenom akcije biti sve manje', rekao je stručnjak za odnose i veze Matt Titus.

Životno iskustvo

Svaka je veza na početku dinamična i zanimljiva, pa par treba razmisliti kako će stvari izgledati nakon nekog vremena, kada spadnu ružičaste naočale i male sitnice koje nas smetaju počnu se ispoljavati.

Dodatni problem može se dogoditi kada jedna osoba ima više životnog iskustva od druge, ali svugdje postoje iznimke. Takve veze mogu biti dobre ako je par od samog početka sposoban realno sagledati stvari.