JEDNAKO LIJEPI I PAMETNI

Kakvi parovi uspijevaju održati vezu?

18.07.2011 u 12:02

Bionic
Reading

Ugledali ste neodoljivog frajera, ali unutarnji glas govori vam da od toga neće biti ništa? Nažalost, vaša je intuicija u pravu jer nova istraživanja govore da veze ne uspijevaju ako partneri nisu kompatibilni, odnosno u istoj ligi

Istraživanje na kalifornijskom sveučilištu pokazalo je da parovi uspijevaju održati vezu ako si odgovaraju na društvenoj razini. Terapeut George Fieldman objašnjava da se ovaj način biranja partnera odnosi na činjenicu da s tom osobom imamo više zajedničkih osobina, uključujući i podjednako atraktivan fizički izgled.

Za primjer dobro odabranih partnera navodi vezu između Brada Pitta i Angeline Jolie.

'Postoji mogućnost da vas partner ostavi ako niste jednako atraktivni poput njega ili nje', kaže Fieldman i dodaje da se tada osobe osjećaju kao da su izgubile društveni status.

Prijašnje studije poput one sa Sveučilišta Goldsmith iz 1991. godine pokazale su da lijepi muškarci ulaze u brak s jednako privlačnim ženama, a isto se pravilo promjenjuje i na druge čimbenike, poput bogatstva i minimalne razlike u godinama.

Uz ove čimbenike bitno je i obrazovanje jer tada parovi otprilike imaju isti interes za književnost, umjetnost ili hobije, što pridonosi povezanosti.