NISTE JEDINI

Maštate li o seksu na poslu?

11.08.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Zagonetni pogled u liftu, slučajni dodir ruku, pogled u računalo obraz uz obraz i tapšanje koje je više od prijateljskog, češće no što to mnogi misle, uvod je u ljubavne veze na poslu

Bile one posve seksualne prirode ili uključivale emocije, ovakve su veze, pokazalo je istraživanje portala MojPosao.net, češće no što slutimo.

SMS, mail, chat ili poruka koja izaziva rumenilo u obrazima prvi su korak prema vezi koja će prerasti u seks. Prilika čini lopova, pa je u ovakvim situacijama manje važno jesu li 'akteri' u vezama ili slobodni strijelci. Iako ovakve situacije vrlo često zabavljaju ostale zaposlenike, gotovo da nema tvrtke u kojoj nema ovakvih priča.

Anketa je pokazala da je čak petina zaposlenika u intimnim vezama s nekim iz svog radnog okruženja. Ne mora se, iako nije isključeno, ovakva veza konzumirati unutar ureda, što također nije rijetkost, no funkcionira dulje ili kraće vrijeme.

Zanimljivo je i to da je čak petina onih koji su priznali seksualnu avanturu kao svog partnera navelo nekog od nadređenih, što govori da su moć i pozicija zapravo najsnažniji afrodizijak. Tako misli i psihologinja i psihoterapeutkinja dr. Ljubica Uvodić-Vranić jer kaže da muškarci streme k vodećim funkcijama budući da je to njihov alat da budu zavodljiviji i uspješniji. Dodaje da im šefovska mjesta dižu im ego.

'Naoko zaštitnička uloga prema mlađim kolegicama vrlo je rijetko posve iskrena, a nakon što se jednom prijeđe granica intimnosti, teško je ponovno uspostaviti autoritet i hijerarhiju koja je vladala prije druženja na jastucima' objašnjava psihologinja.

Vrlo su česte veze između starijih šefova i mlađih kolegica, a zasnivaju se na zaštitničkom odnosu. Statistike govore i to da je tek svaka deseta veza s posla završila brakom, a svaka treća veza i nakon prekida završava dobrim odnosima, recimo čak i prijateljskim. Doduše, uvijek su takva prijateljstva prilika da se bivši ljubavnici podupiru u poslu.

Zanimljivo je i drugo istraživanje prema kojem svaki drugi zaposlenik mašta o seksu s kolegicom ili kolegom.
Da unutar ureda ima i nešto više od seksa i strogo profesionalnih odnosa s kolegama, koje održava čak 17 posto ispitanika iz ankete, pokazuje podatak da više od polovice ispitanih s kolegama na poslu njeguje prijateljske odnose. Važno im je, kažu, raditi u prijateljskom okruženju jer se tada posao obavlja kvalitetnije. No, istodobno se s tim prijateljima ne druže u domu.

Štoviše, smatraju da bi eventualni konflikti izvan poslovnog okruženja mogli negativno utjecati na posao koji ih je i povezao.

Doktorica Ljubica Uvodić-Vranić objašnjava da je razlog ovakvim kontaktima prvenstveno činjenica da na poslu provodimo znatno više vremena nego u svom domu i s obitelji.

20% ispitanih seksa se s nekim na poslu i s posla ili je riječ o intimnoj vezi. Najčešće su te veze tajne, no ako potraju dulje vrijeme, unutar radne sredine se ipak otkriju.

53% prijateljuje s ljudima s kojima dijeli ured. No riječ je o prijateljstvima koja prestaju u trenutku kada prestaje i posao. Dakle, ne druže se i ne susreću izvan ureda.

4% sudionika u anketi radi s najboljim prijateljima, a mnogi su im pomogli ili ih preporučili za posao. Rjeđi su slučajevi da su se sprijatelji na poslu.