VEZA AVATARA

Zašto muškarci riskiraju brak zbog online preljuba?

10.06.2011 u 09:27

Bionic
Reading

U cyberspaceu je lako izgubiti osjećaj da su naša djela vezana za stvarne odnose te da imaju stvarne posljedice. Na internetu okupiramo neku vrstu magičnog prostora između realnosti i fantazije

Amerikanci imaju svoj novi seksualni skandal: ovih se dana zabavljaju slučajem kongresmena Anthonyja Weinera čije su poruke (i fotografije) eksplicitnog seksualnog sadržaja, koje je slao brojnim ženama, procurile u javnost. Cyber-seks ovog političara trajao je pune tri godine koliko je u braku s Humom Abedinom, jednom od glavnih savjetnica američke državne tajnice Hillary Clinton.

Online seks uzima sve više maha


Weiner tvrdi kako ga njegova supruga i dalje podržava, no postavlja se pitanje zašto je žrtvovao uspješnu karijeru i solidan brak zbog žena koje nikada nije uživo upoznao, što ga je navodilo na pseudo-odnos sa ženama koje nikada nije dodirnuo. Weiner nije jedini, a evo nekoliko mogućih znanstveno utemeljenih odgovora zašto se muškarci upuštaju u online preljube i riskiraju zbog fatalne avatar-žene brak i još puno toga.

Preljub jača samopouzdanje muškarca
Cyber preljub daje instantnu nagradu, čak i ako ne dođe do susreta uživo. 'Pažnja koju dobivate od druge žene i vrijeme koje vam ona poklanja potiče ego i zna biti zarazno', kaže Julie Albright, američka profesorica sociologije.

Uzbuđenje zaglupljuje
Stvarno. Uzbuđenje šalje u mozak dopamin, kemijski spoj povezan sa željom. Kada ljude obuzme seksualna želja, razboritost je utišana, a rasuđivanje usporeno. Antropologinja Helen Fisher opisuje to skenovima mozga koji pokazuju da zbog veće količina dopamina u mozgu manje krvi stiže do dijela korteksa odgovornog za odlučivanje. Zbog toga zaljubljene ptičice ponekad donose glupe odluke i propuštaju primijetiti i zapamtiti očite stvari (kao, primjerice, to je da je jedno od njih ili ponekad oboje u braku).


Tehnologija je vrag
'Čak i kad ne mislimo o seksu, online komunikacija stvara kontinuirani nalet adrenalina', kaže Sherry Turkles s MIT-jevog odsjeka psihologije. 'Svaki put kada uđemo u neku vrstu online komunikacije, u mozak nam se upuca malo dopamina.' Ako se tomu doda izazovna mogućnost seksualne nagrade, lako je zaključiti kako sama tehnologija može biti zavodljiva.

Cyberspace se ne čini stvarnim prostorom
Mnoga istraživanja pokazuju da mnogi od nas izgube inhibicije kada se uključimo na web, ali kako navodi Sherry Turkles, u cyberspaceu lako gubimo osjećaj da su naša djela vezana uz stvarne odnose te da imaju stvarne posljedice. Na internetu okupiramo neku vrstu magičnog prostora između realnosti i fantazije. 'Zato nam se čini da nije stvarno kad SMS-amo, tvitamo, kad smo na chatu na Facebooku ili šaljemo nepromišljene mailove', objašnjava Turkle.

Vjeruje da neće biti uhvaćen
Nema sumnje da je varanje postalo lako i lako za sakriti zbog društvenog elementa weba, pa muškarci žive u uvjerenju kako ne trebaju brinuti da će biti uhvaćeni. Drugi, pak, ne vide ništa loše u tome: istraživanja pokazuju da mnogi muškarci doživljavaju online preljubničku vezu kao surfanje pornografskim stranicama ili listanje erotskih časopisa. Žene, s druge strane, muškarčev online flert uvijek smatraju prevarom. 'Strašno je privlačna ideja da je online preljub bezopasna zabava u kojoj možete dobiti obožavanje, uzbuđenje i pažnju koju ne dobivate kod kuće. Međutim, taj je osjećaj lažan', rezolutna je Albright.

Misli da će mu žena oprostiti
A možda i hoće. Istraživanje o nevjeri iz 2001. pokazalo je da se 87 posto supružnika ne osjeća krivima zbog online erotskih flertova te da 65 posto žena i 80 posto muškaraca bi ušlo u takvu vezu kad bi bili sigurni da ih neće uhvatiti. 'Nazivam ovo avatar-vezama', kaže Pamela Haag, autorica knjige 'Brak: povjerljivo'.
'U avatar vezama sve je dim, a nema vatre, jer se tijela nikada nisu dodirnula i nije došlo do fizičkog odnosa.'