Obitelj i dom DOKAZANO

Kakvi alfa muškarci, žene su oduvijek bile glavne

  • Autor: tportal.hr
  • 3.6.2011 8:58:28
  • 3.6.2011 8:00:00

Alfa spiljska žena nije, kako se vjerovalo, ostajala u špilji i čekala svog muškarca da se vrati iz lova. Znanstvenici su napokon dokazali da je čak i u prethistorijska vremena žena bila šefica

Novo istraživanje pronašlo je dokaze o takozvanim alfa spiljskim ženama koje su izlazile van i išle u lov, dok su muškarci ostajali kod kuće.

Znanstvenici čak kažu da su žene bile agresivnije, ambicioznije i nasilnije u usporedbi s muškarcima. Prema najnovijim dokazima dobivenim na osnovi analize zuba, žene su putovale i odlazile mnogo dalje od kuće, čime pobijaju općeprihvaćenu sliku o našim precima, po kojoj alfa mužjak toljagom udara ženu i vukući je za kosu vraća u špilju. No nešto se u evolucijskom razvoju dogodilo između 1,7 milijuna godina i 2,4 milijuna godina. Nekoliko milenija je trebalo proći da žene ponovno postanu neovisne, spale grudnjake i traže slobodu, kao što se dogodilo u šezdesetima.

Do tog saznanja, objavljenog u časopisu Nature, došli su istraživači s Oxforda i tim internacionalnih znanstvenika. Novim tehnologijama analizirali su kosti i zube te, kako kaže profesorica Julia Lee-Thorp, otkrili neočekivane razlike između muškaraca i žena.

Analizirajući sastav zuba iz nekoliko plemena na različitim lokacijama, kao i biljke i životinje koje su živjele blizu tih pećina, otkrili su da se čak polovina analiziranih zuba žena nalazila izvan regija u kojima su stvarno živjele, što dokazuje koliko daleko su išle. Samo deset posto muškaraca umrlo je izvan svojih regija, odnosno domova.

Rachel Welch
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više