OTKRIVAJU IH GESTE

Znate li prepoznati lašca?

29.10.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Kako znati laže li netko, odugovlači ili promišlja? Prepoznavanje kretnji koje ukazuju na obmanu, otezanje, dosadu ili procjenjivanje ponekad je vrlo važno. Ta vještina promatranja može pomoći u uočavanju znakova govora tijela koji izdaju ljude

Za vrijeme komunikacije s drugima, gotovo svi gestikuliraju rukama i koriste se mimikom. Upravo ti pokreti ključni su u otkrivanju što druga osoba doista misli, osjeća ili možda čak i laže. Međutim, nema nijednog pokreta, izraza lica ili trzaja koji potvrđuje da netko govori neistinu, ali kako Allan i Barbara Pease u knjizi Velika škola govora tijela u izdanju Mozaik knjige navode, 'postoji nekoliko skupina kretnji koje možete naučiti, a koje uvelike povećavaju vjerojatnost da primijetite laž'.

Kako Allan i Barbara Pease navode u knjizi Velika škola govora tijela, postoji osam najčešćih gesta po kojima se može prepoznati lašca.

Prekrivanje usta rukom je gesta kojom mozak podsvjesno nalaže da se pokuša spriječiti izgovaranje laži. Uporabi li osoba koja govori tu kretnju, možda laže. Prekrije li, međutim, usta dok sluša nekoga, to pokazuje da osjeća da sugovornik nešto skriva.

Dodirivanje nosa katkad se može sastojati od nekoliko hitrih trljanja ispod nosa ili jednog brzog, gotovo neprimjetnog dodira

Promatranje gesta znatno će vam olakšati prepoznavanje lašca

dodira po nosu. Ovu kretnju žene izvode neprimjetnijim pokretima od muškaraca, po svoj prilici da ne razmažu šminku. Znanstvenici čikaške Zaklade za istraživanje mirisa i okusa otkrili su da prilikom laganja dolazi do oticanja tkiva u nosu. Znanstvenici su utvrdili da laganje uzrokuje povišenje krvnog tlaka, pa se nos zapravo širi od navale krvi, a upravo je ta pojava nazvana 'Pinocchijev efekt'. Zbog povećanja krvnog tlaka, čovjek osjeća štipkanje u nosu, pa počne žustro trljati nos.

Kad odrasla osoba ne želi gledati nešto neugodno, poslužit će se kretnjom trljanja oka. Trljanjem oka mozak pokušava spriječiti obmanu, sumnju ili nešto neugodno što vidi ili izbjeći gledanje u lice onome kome laže. Muškarci u pravilu snažno trljanju oči, a ako je laž velika, nerijetko i odvrate pogled. Za razliku od muškaraca, žene puno rjeđe koriste ovu gestu. Umjesto nje radije će pribjeći nježnom trljanju odmah ispod oka kako ne bi razmazale šminku.

Hvatanje za uho može biti znak da je osoba čula dovoljno ili da je voljna govoriti. Kao i dodirivanjem nosa, hvatanjem za uho služi se osoba koja se osjeća uznemireno. Ta kretnja odrasla je inačica prekrivanja ušiju objema rukama kojom se služe djeca kada ne žele čuti roditeljske prigovore. Hvatanje za uho može značiti da osoba, iako tvrdi da se slaže, ustvari je simboličan pokušaj da 'ne čuje ništa zlo'.

Češkanje, obično kažiprstom, po vratu kretnja je koja je znak sumnje ili nesigurnosti i svojstvena je osobi koja govori: 'Nisam siguran slažem li se s tim.' Vrlo je očita kad je u proturječnosti s verbalnom porukom: 'Razumijem kako se osjećate', ali češkanjem po vratu pokazuje suprotno.

Laganje uzrokuje osjećaj štipkanja u osjetljivom tkivu lica i vrata. Iz toga razloga prilikom laganja ljudi često povlače ovratnik ili češkaju se po vratu. Porast krvnog tlaka tijekom laganja uzrokuje izbijanje znoja na vratu u trenutku kad lažac posumnja da ste pomislili da laže.

Stavljanje prsta u usta nesvjesni je pokušaj povrataka osjećaja sigurnosti koji je osoba imala kao dojenče na majčinim grudima, a javlja se kad smo pod stresom. Većinu kretnji rukama po ustima možemo povezati s laganjem, ali kretnja stavljanja prstiju u usta jasan je znak unutarnje potrebe za uklanjanjem sumnje, pa je pravi potez u takvoj situaciji ponuditi osobi jamstva i obećanja.