TO SE ZOVE WOW EFEKT

Moderan i zaigran stan koji će probuditi dijete u vama

23.05.2016 u 11:16

  • +19

Ki Design

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ki Design

Bionic
Reading

Potpuno preuređen stan koji se prostire na dvije etaže ostvarenje je snova za sve klince, ali i one u kojima još uvijek čuči dijete. Moderan i razigran prostor u ukrajinskom gradu Karkovu sve je samo ne dosadan

Prije preuređenja stana koji se prostire na 212 četvornih metara i nalazi se u zgradi izgrađenoj 1917. klijenti su od ukrajinskog arhitektonskog studija Ki design tražili da prilikom preuređenja stvori wow efekt. Da su arhitekti u tome u potpunosti uspjeli, dokaz je moderan i razigran stan koji već na prvi pogled budi dijete u nama.

Klijenti su željeli stvoriti oazu za odmor i opuštanje, no pritom nikako nisu željeli da im stan za godinu dana izgleda bezlično i dosadno pa su zatražili od arhitekata da stvore wow efekt i to posebnim, otkačenim detaljima koji će zabavljati njih, ali i goste. No u isto vrijeme trebao je izgledati smirujuće i slatko.

Iako se prostire na dvije etaže, druga etaža zapravo nije imala nikakvu posebnu funkciju, već se radilo o otvorenom prostoru s pripadajućom spavaćom sobom i kupaonicom, dok su se prvoj etaži nalazile dvije spavaće sobe i kuhinja s dnevnom sobom. Zbog nepraktičnog položaja stepenica poveznica između ovih prostora je bila prekinuta pa je adaptacija započela promjenom rasporeda prostorija.

Na prvu etažu su prema novom nacrtu smještene zajedničke prostorije, dnevna soba, kuhinja i blagovaonica, kao i posebne prostorije koje će u budućnosti imati funkciju dječjih soba. Zbog novog položaja stepenica kuhinja više nije razdvojena od dnevne sobe iako se vizualno čini da je riječ o zasebnoj prostoriji.

Budući da se stan nalazi na vrhu zgrade, ima puno krovnih prozora kroz koje dopire dnevna svjetlost, a povećanjem broja i visine prozora prostor nakon adaptacije vizualno izgleda puno većim i prozračnijim iako ima stropove prosječne visine.

Prostor na drugom katu podijeljen je na glavnu spavaću sobu s pripadajućom garderobom i prostranom kupaonicom s tušem, spavaću sobu za goste s kupaonicom i prostor za ured. Na istom katu nalaze se i prostorije u kojima su smješteni bojleri, klima-uređaji, perilice, sušilice, aparati za glačanje, kao i soba za servere s opremom za sustav smart home koji upravlja uređajima u kući.

Najzabavniji dio stana je ipak metalni tobogan koji je bio pravi izazov ne samo za dizajnere, već i za građevince, jer su bili ograničeni prostorom za smještanje ovog elementa, a pritom nisu smjeli ugroziti statiku bušenjem stropa. Nakon dugotrajnih eksperimenata i stvaranja prototipa u stvarnoj veličini pronašli su optimalnu formu i lokaciju za tobogan koji je tako postao glavni wow element stana. Detalji koji zapinju za oko osim tobogana su simpatična mreža za spavanje, zeleni zid u kuhinji i duga drvena klupa smještena ispod prozora, kao stvorena za čitanje i  ispijanje jutarnje kave.

Paleta boja koja prevladava u stanu je prilično blaga, a riječ je o toplim bijelim tonovima, nijansama sive, grafitnoj boji i hrastu, dok su akcenti u bojama prisutni u tekstilu, poput bogate tirkizne nijanse na tapeciranim stolcima, foteljama i tepisima.